Равносметката: Безинтересна година в интересни времена

11:34, 31 дек 15 25 572 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Публикуваме годишната равносметка на Диян Божидаров, журналист във вестник "Сега", за изтичащата 2015-а година:

2015-а бе безинтересна година за България в интересни за света времена. Извън територията на страната се случиха ред значими неща – терористични актове в сърцето на Европа, свален руски самолет от турските военни, опит за регулиране на руско-украинските взаимоотношения (Минските споразумения), продължи традицията на “изчезващи” граждански полети (в случая – самолет, разбит от луд може би пилот). На този фон “нищослучването” у нас е добра новина.

Във вътрешнополитически план 2015-а бе поредната година, в която Бойко Борисов спечели поредните избори. Случи се изключително изненадващо по отношение на някои от кметовете му – с 60, 70, 80 и повече процента, което бе невиждано в периода на демокрацията ни. Едва ли Борисов ще се превърне в Живков, но при разпад на ЕС, турболенции, един ден България може да се сдобие с неодиктатор – каквито има в страни на изток от нас.

Гласувахме на референдум, чийто изход е неясен. Вотът на хората прати въпроса в парламента, но не с депутатското гласуване е свързана енигмата. Да предположим,че народните представители одобрят електронното гласуване. Поради ред технически причини въвеждането му ще стане толкова далеч във времето, че хората ще забравят гласували ли са въобще на референдум.

През 2015-а българинът продължи да живее своя живот – мизерен за голяма част от хората; консуматорски-удоволстващ за една също немалка част (поне 500 000 души прекарват ваканциите в чужбина; доста повече хора отделят по две минимални заплати за подаръци по празниците). И двете групи българи са единни в усещането за безнадеждност на страната си. Основание, разбира се, имат първите.

В края на годината ДПС се разцепи. Наблюдателите казаха, че това е много интересно, но аз не знам колко точно е интересно, след като преди 2 години бе извършен публичен атентат срещу лидера на същото това ДПС.

За 2016-а може да си пожелаем да е също толкова безинтересна.

Диян Божидаров, вестник "Сега"

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама