ДПС се оплака - от турското посолство натискали да избират между Доган и Местан (обновена)

20:02, 30 дек 15 / Политика 25 836 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Служители на дипломатическото представителство на Турция в България са оказвали натиск върху висши членове на ДПС и лидери по места да „направят своя избор", веднага след новогодишното послание на почетния председател Ахмед Доган. Това обяви в Кърджали един от членовете на председателския съвет Мустафа Карадайъ, цитиран от „Родопи 24“.

Тримата временни партийни лидери, които поеха функциите на изключения Лютви Местан, присъстваха на извънредна сбирка на областната организация в Кърджали, след като доскорошният й председател Бахри Юмер избра да последва Лютви Местан. Неговото място временно заема кметът на Кърджали Хасан Азис до провеждането на конференция през февруари.

Ръководството на ДПС обяви, че тезите на Доган се подменят от анализатори, социолози и др., и пред партията не стои изборът Турция или Русия. 

„В анализа на д-р Доган на 17 декември ясно се разбират глобалните процеси и каква е геополитическата обстановка. Станахме свидетели на една подмяна на посланията, която се свежда до избор Турция-Русия. Това е една манипулация, която не отговаря на истината, подмяна на основния смисъл на посланието“, обясни Карадайъ.

Той, Четин Казак и Рушен Риза, които оглавяват временно ДПС, бяха единни, че партията остава единна и ще продължи да отстоява идеите и принципите, с които бе създадена, и няма да се отклони от идеологическата си ориентация. „Структурите работят нормално, а ръководното трио обикаля районите, за да подготви „нормална национална конференция, както само ДПС може“, каза още Карадайъ.

„Реагираме остро на опитите за подмяна на посланията в словото на д-р Доган, ще продължим да подкрепяме присъединяването на Турция към ЕС. Ние сме последователна политическа сила“, посочи и Четин Казак.

Евродепутатът Неджми Али допълни, че не само представителите на АЛДЕ в Европарламента, в това число и тези от ДПС, но и колегите им от ГЕРБ, усилено работят в подкрепа на членството на Турция в ЕС. 

Малко по-късно от ДПС изпратиха позиция на ръководството, която София Topnovini публикува без редакторска намеса: 

Позиция на Председателския съвет на ДПС

През последните дни вниманието на цялото общество е съсредоточено върху процесите, които се случват в ДПС , като една от водещите политически партии в  България. Процеси, които бяха провокирани именно от ясното ни съзнание за отговорността, която носим както пред нашите членове и избиратели, така и към цялото общество. 

Всяко наше действие и решение, след знаковото слово на Почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, което беше ключово послание към политическото ръководство на ДПС за гарантиране и запазване на политическата стабилност в региона и сигурността на Република България, е в изпълнение на желанието ни за връщане на нещата в хода на политическата нормалност. 

Ние доказахме, че можем да се коригираме и самокоригираме, когато е нарушена философията, смисъла и ролята на ДПС.  Категоричният ни избор е за мира, стабилността и сигурността, а не на дестабилизацията и конфронтацията. Защото етно-религиозните малцинства на Балканите биха били сигурните жертви на такъв избор. 

Настоятелно напомняме, че  афишираният от някои среди алтернативен избор Русия или Турция е манипулативна подмяна на основния политически смисъл на посланието! Защото именно поставянето на подобен избор води до разделяне, противопоставяне и конфронтация и всички рискове, които следват от това за Балканите.

Избирателят на ДПС не трябва да бъде принуждаван да прави подобен избор,  подчинен на една погрешна и несъществуваща политическа теза.  ДПС ще продължава своите стратегически партньорства с Република Турция и другите страни от региона в дух на запазване и развиване на евроатлантическите ни и европейски ценности. Продължаваме да подкрепяме усилията на Република Турция за пълноправно членство в Европейския съюз.

Няма да допуснем създаването на кризисна ситуация нито в структурите на ДПС, нито в обществено-политическото пространство.  Решения на ДПС са в съответствие на Устава и програмните документи на партията, подвластни единствено на неизменния демократичен принцип за взимането на тези решения - структурите имат волята и правото да определят политиката, която ще правят и следват, съобразно философията на ДПС и нашите фундаментални ценности.                             

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама