Световните знаменитости, които загубихме през 2015

18:07, 30 дек 15 / Свят 25 723 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Светът на музиката вече няма да е същият, след като във вторник си отиде легендарния рок музикант Леми Килмистър. Основателят на британската рокбанда „Моторхед“ почина на 70 години от агресивна форма на рак. За съжаление през 2015 светът се раздели с много големи имена от обществения живот и шоубизнеса, които няма да бъдат забравени.

Тери Пратчет

Любимият на поколения британски писател почина през март на 66-годишна възраст след дългогодишна битка с болестта Алцхаймер. Той е продал над 75 милиона книги. Най-известната му поредица “Светът на диска” се състои от 40 романа, преведени на 37 езика. Писателят е офицер на Британската империя от 1998 г. и рицар от 2009 г. заради приноса му към литературата.

Би Би Кинг

През 2015 си отиде още един велик музикант. Кралят на блуса Би Би Кинг си отиде през май на 89-годишна възраст. Звездата страдаше 25 години от тежък диабет тип А. След себе си остави близо 30 студийни албума и над 65 години на сцена, в които е правил по над 300 концерта годишно.

Сър Кристофър Лий

Филмовата легенда сър Кристофър Лий, изиграл редица велики роли, познат в близкото минало с участието си във "Властелинът на пръстените" и "Междузвездни войни", си отиде през юни. Най-известен беше с ролите си на злодеи като Дракула, Распутин, Франкенщайн и Мумията.

Боби Кристина Браун

Дъщерята на поп иконата Уитни Хюстън - Боби Кристина Браун, почина след 6-месечна кома на 22 години. Тя бе открита от приятеля си Ник Гордън в безсъзнание в пълна вана, точно както бе намерена и майка й преди 3 години. Наследничката на легендарната певица също се занимаваше с музика и имаше проблеми с наркотиците. По-късно се оказа, че основен виновник за смъртта й е годеникът й, който искал да вземе богатството, наследено от Уитни Хюстън.

Ленърд Нимой

На 83-годишна възраст през февруари си отиде американският актьор Ленърд Нимой, известен със знаковата си роля на извънземния доктор Спок в научнофантастичния сериал “Стар Трек”. Причината за кончината на актьора бе белодробно заболяване.

Омар Шариф

Световноизвестният египетски актьор Омар Шариф, прочут с филмите си “Лорънс Арабски” и “Доктор Живаго”, почина на 83 г. в Кайро от инфаркт. През последните месеци от жовота си кинозвездата страдаше от болестта на Алцхаймер. В над 60-годишната си кариера той има близо 100 филма.

Мая Плисецкая

Една от най-големите балерини на ХХ век - Мая Плисецкая, почина от сърдечен удар на 89 години. Тя е балетмайстор, хореограф, писател, актриса. Освен Кармен, най-известни са нейните изпълнения като Одета-Одилия в “Лебедово езеро” и Аврора в “Спящата красавица”. Балерината бе символ на Болшой театър. Слиза от сцена на 65-годишна възраст, но и след това участва в концерти и води майсторски класове в продължение на години.

Анита Екберг

На 83-годишна възраст в Италия почина звездата от шедьовъра на Федерико Фелини “Сладък живот” Анита Екберг. След изпълнението си във филма на Фелини родената в Швеция актриса е наречена "секс богиня", а сцената й с Марчело Мастрояни на фонтана Ди Треви е определена за една от най-запомнящите се в киното. Тя играе още във “Война и мир” и в “Бокачо 70”.

Пиер Брис

Френският актьор, известен с ролята си на индианеца Винету - Пиер Брис, почина след тежка пневмония на 86 г. Брис участва в 11 уестърна, екранизирани по романите на Карл Май през 60-те години на миналия век. Първата му изява е през 1962 г. в “Съкровището на сребърното езеро”. 

Гюнтер Грас

През април си отиде и авторът на "Тенекиения барабан" Гюнтер Грас. През 1999 г. той беше удостоен и с Нобеловата награда за литература. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама