ВТАС насрочи делото за убийството на студенката Вероника за 15 февруари

17:20, 30 дек 15 25 770 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Припомняме, че Окръжен съд Велико Търново призна за виновен подсъдимия Илиян Здравков в това, че на 28 февруари 2015 г. в гр. Велико Търново, в района на Южен пътен възел, на северния бряг на р. Янтра, на около 30 метра западно от каменен мост над реката, свързващ ж.п. гара Велико Търново с Южен пътен възел, отнел от владението на Вероника Здравкова, (на 24 г. от гр. Никопол) чужди движими вещи на обща стойност 401,81 лева.

Илиян Здравков употребил за това сила, като  нанесъл удари с твърд предмет с ясно изразени ръбове с квадратна или правоъгълна форма, каквито могат да бъдат тъпата част на брадва, тесла или мотика, в челната и тилната области на главата, с подлежащо счупване на черепния покрив и основа, и в областта на лявото рамо на долната челюст с дислокация на фрагментите, като деянието е придружено с убийството на Вероника Здравкова, чрез нанасяне на удари с твърд тъп предмет с добре изразени ръбове и ъгли, и предмет с остър режещ ръб със значително тегло на острието и дръжка, прикрепена към него, в областта на лявата теменна половина, достигаща в дълбочина 3 см. на главния мозък, дясната челно-слепоочна зона и дясната челна половина на главата.

Ударите причинили тежки, несъвместими с живота увреждания – нарушаване на анатомичната цялост на челния дял на лявото полукълбо на главния мозък, мозъчен кръвоизлив и разкъсване на главния мозък, като деянието е извършено в условията на опасен рецидив.

Съставът на ВТОС му наложили наказание от 30 години лишаване от свобода, при първоначален строг режим на изтърпяване в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

Със същата присъда Илиян Здравков е осъден да плати по 100 000 лева обезщетение за нанесени неимуществени вреди на гражданските ищци и частни обвинители Т. З. Т. и Н. В. Т.

Срещу присъдата е постъпила въззивна частна жалба от служебния защитник на подсъдимия, в която се сочи, че наложеното максимално по закон наказание се явява прекалено тежко и се иска неговото смекчаване, предвид наличието на изключителни смекчаващи вината обстоятелства.

Във връзка с въззивната частна жалба, във ВТАС днес бе образувано въззивно наказателно от общ характер дело, като системата за случайно разпределение на дела определи за съдия-докладчик съдия Петя Стоянова.

Първото заседание по делото е насрочено за 15 февруари 2016 г. от 11 ч. и 30 м., информираха от Съда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама