2015 година – равносметката на депутатите

16:06, 30 дек 15 / Политика 25 952 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изтече още една година от политическия живот на България. За равносметката от нея София Topnovini.bg събра коментари от представители на парламентарните групи в Народното събрание. Безспорно, ключов момент от работата на 43-тия парламент бе приемането на промените в Конституцията, касаещи съдебната власт. Именно тези промени предизвикаха сътресения в управляващата коалиция – подадени оставки и преминаване в опозиция.

През тази година в кабинета бяха направени две персонални промени –  Румяна Бъчварова смени като министър на вътрешните работи  подалия оставка Веселин Вучков, а Екатерина Захариева  - на правосъдния министър след Христо Иванов.

Народното събрание избра и нов управител на БНБ - Димитър Радев, издигнат от ГЕРБ.

Депутатите отхвърлиха ветото на Плевнелиев за промените в Закона за военното разузнаване, като до него се стигна заради спора дали цивилен не може да оглавява служба „Военна информация“, което не позволяваше на досегашния директор Йордан Бакалов да продължи да я ръководи. Народните представители не приеха и два от общо трите въпроса за референдум, предложени от президента.

Парламентът отхвърли и антикорупционния закон, внесен Меглена Кунева, но даде старт на здравната реформа на Петър Москов.

Всичко обаче завърши с полуочаквания за предсрочен вот догодина. 

За ГЕРБ най-важното от 2015 г. са еврофондовете и Конституцията

Според заместник-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева, стабилността на правителството е гарантирана, страната се стабилизирала, а Европа се е отворила към България. Караянчева е категорична, че еврофондовете са изключително важни, защото способстват за обновяване на инфраструктурата. „Важно е, че през тази година, въпреки пророкуванията на някои, правителството продължава да се стабилизира, продължава да работи в екип и дори оставката на правосъдния министър не успя да разклати стабилността нито на държавата, нито на институциите, нито на правителството“, смята Караянчева.

Според нея предсрочни парламентарни избори биха коствали на страната излишни финансови средства, които могат да бъдат вложени някъде другаде. Все пак, ако има такива, Караянчева е убедена, че ГЕРБ отново ще победи.

За БСП 2015 е една загубена за демокрацията и българските граждани година

2015 е една загубена за демокрацията и българските граждани година, категоричен е говорителят на столетницата и заместник-председател на парламентарната група Атанас Мерджанов.

„Ще запомня 2015 година с много напрежение и с това, че ГЕРБ практически взеха цялата власт в обществото и държавата. В крайна сметка, всяко едно от решенията в правителството, в Народното събрание, в агенциите и министерствата се взима под диктовката на министър-председателя“, заяви Мерджанов.

От гледна точка на БСП 2015 година е загубена, защото обещаваните реформи във всяка една от секторните политики не се осъществила. „Дори и това, което се случи с промените в Конституцията е едно допълнително притеснение към функционирането на съдебната власт. Тя няма да бъде по-свободна“, посочи Мерджанов. Той не пожела да постави оценка на сегашното управление за изминалата година и коментира, че този тип дясно управление и политика, категорично от БСП не го споделят и го отхвърлят. „Въпреки грандиозните победи на ГЕРБ, това по никакъв начин не гарантира спокойствие и социална и икономическа сигурност на българските граждани“, заяви още Атанас Мерджанов.

Според д-р Джафер от ДПС, 2015 е годината на липсващата реформа в здравеопазването

2015 г. беше годината на липсващата реформа, на краха на обновената илюзия за реформа в здравеопазването, смята д-р Нигяр Джафер от ДПС. „Пакетите се оказаха пълно недоразумение. Всъщност тук влизаме в рубриката, че понеже очакванията на публиката, на обществото бяха много големи по отношение на промените в здравеопазването, бяха предложени мерки, които са с изключително спорен ефект. Разделянето на основен и допълнителен пакет, например, е една такава мярка. Другото което беше характерно за тази година е, че имаше изключителна променливост, повратливост на лансираните идеи”, заяви пред БНР тя.

Реформаторският блок остава във властта, но без ДСБ

„Ние разглеждаме себе си като опозиционна политическа сила. Не сме полуопозиция, ние сме снели доверие от правителството”, заяви пред журналисти в парламента съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев. Той уточни, че е отправил предложение за съставянето на ново правителство на колегите си с цел изход от политическата криза. Кънев обясни, че решение за излизане на ДСБ от РБ, може да се вземе единствено на Националното събрание на партията, а такова ще има на 13 март. „До тогава има много вода да изтече”, заяви лаконично Кънев, като прогнозира, че през лятото всички партии в РБ ще бъдат в опозиция.

Според ПФ в политиката 2015 година не е била най-лошата от последните няколко

В политиката 2015 година все пак не беше най-лошата от последните няколко, смята депутатът от „Патриотичния фронт“ (ПФ) и член на комисията по отбрана Милен Михов.

„Има какво добро да кажем все пак за отминалите 365 дни. Не се случиха много лоши неща, които можеха да се случат“, заяви Михов.

В личен план той каза, че отговорът му е много лесен и много личен. „Ще запомня 2015 година с това, че станах за първи път дядо. Моята първа дъщеря ме дари с две хубави момчета близнаци и като че ли може би това ще маркира тази 2015 година в моя живот“, каза още Милен Михов.

Белемезов от АБВ ще запомни 2015 година с упоритата работа в направление „Сигурност“

Ще запомня 2015 година в политически план с много предизвикателства – и в Народното събрание, и участието ми в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. В това е убеден депутатът от АБВ и член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Светослав Белемезов.

„Ще запомня преди всичко 2015 година с много упорита работа в направление „Сигурност“. Доверието в сектора през последните няколко години е нарушено, тъй като неоснователно голяма част от гражданското общество се обърна в посока на това, че не вярва достатъчно много на редовия служител“, отбеляза Белемезов.

По думите му, изключително динамично е било направлението, което се оформяло около прословутата съдебна реформа и система. „Това, което изразихме като послание и основно становище към Екатерина Захариева, е да се опита да върне диалога между трите власти. Ако това бъде осигурено, оттук нататък ще целим по-стойности и дългосрочни промени в този план“, заяви Белемезов.

В личен план 2015 година била трудна за него, тъй като голяма част от работата му в Народното събрание и в избирателните райони акумулирала особено голям ресурс от време. „Смятам, че имам с какво да компенсирам по време на коледните и новогодишните празници с отношението към моето семейство – визирам двете ми деца и съпругата ми“, каза още Светослав Белемезов.

Хайтов от БДЦ се надява, че през 2016 година парламентът ще взима правилните решения

Надявам се, че през 2016 година Народното събрание ще взима точните и правилните решения, за да бъде страната ни остров на стабилност, коментира депутатът от Българския демократичен център (БДЦ) и заместник-председател на парламента Явор Хайтов.

Той обясни, че от 2015 година едно от най-важните събития за страната ни в общ политически план е неимоверният натиск, който оказват бежанците на южната ни граница.

Според него изборите от 2015 година са били най-обърканите, които в немалка част поставят под съмнение демократичните принципи и правото на избор на българските граждани. „За първи път имаше толкова много и то фрапантни нарушения. Вече има и от съда обявени опорочени избори. Ще дам за пример изборите за общински съветници в община Дупница. Окръжният административен съд обяви изборите за опорочени“, подчерта Хайтов.

По думите му в международен план, неминуемо проблемите в Сирия рефлектират върху България, а правителството е нестабилно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама