И. Веселинов: Трябват бързи и адекватни мерки, ако не искаме България да се превърне в три града и пустеещи земи

15:52, 30 дек 15 / Политика 25 758 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Искрен Веселинов е народен представител от "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" в 43-то Народно събрание. Преди това той натрупа сериозен стаж като "старейшина", като дори бе 6 г. председател на Общински съвет - Русе. На местните избори през есента бе издигната и кандидатурата му за кмет на града, която обаче не събра достатъчно подкрепа и той остана втори след Пламен Стоилов. Ето какво сподели Веселинов за изминалата година в интервю за Topnovini.bg.

Отминава поредната макар и на пръв поглед по-спокойна политическа година. Местните избори и хода на заявените реформи обаче сякаш създадоха и продължават да създават напрежение?

Всъщност единствената причина за спокойствието е умората и натрупаните разочарования от неуспешни политически експерименти. Личното ми усещане е, че състоянието на дълбока неудовлетвореност от политиката се е превърнало в хронично за мнозинството българи, които от десетилетия са принудени да избират между различни по мащаб злини. Местните избори както и парламентарните година по-рано показаха все същата липса на алтернатива. Затова и не мисля, че те или реформите, превърнати вече в някакво заклинание, са или могат да бъдат източник на напрежение. Българите, ще си позволя тази метафора, са в състояние на въоръжен мир с властта - всяка нейна по-сериозна грешка може да взриви този мир.

Ще продължи ли подкрепата на "Патриотичен фронт" за кабинета "Борисов 2" и с оглед на заявките за нови анекси към управленската му програма, предстои ли ревизия и ново предоговаряне на Вашата подкрепа към настоящото правителство?

Аз мисля, че доста се хиперболизира тази подкрепа. Тя беше необходима за да се създаде кабинет независим от ДПС и поради тази причина продължава да е факт. ПФ и ВМРО в частност имаха ред знакови разминавания с управленските приоритети и гласуваха против тях. Така не подкрепихме заема от 16 млрд., поискахме запазване на необлагаемия минимум и прогресивно подоходно облагане - все неща, заради които премиерът Борисов твърди, че би подал оставка. От друга страна сме предлагали и подкрепяли много полезни за държавата и българите неща. Поне до момента не ми е известно да сме канени на някакви преговори или предоговаряне в рамките на коалицията, но имаме ясни виждания в кои направления работата трябва да се засили: във външнополитически план това е проблемът с възхода на радикалния ислям и бежанската криза - в този контекст трябва да опазим националните ни интереси. Във сферата на сигурността - мерките срещу битовата /циганската/ престъпност, която е бич за хората и ерозира държавността. В икономиката - премахване на спънките пред бизнеса, в енергетиката - цените на тока и прекратяване на неизгодните договори вкл. с т.нар. "Американски Марици" и т.н. Ако бъдем поканени на такива преговори ще застъпваме тези идеи и най-важното ще искаме срокове. Управленската програма на кабинета така си и остана без срокове...

В Русе като, че ли се оформя управленско мнозинство като това в национален мащаб, но със своите специфики. Как гледате на това и как бихте си сътрудничали с общинското ръководство като депутат, след като бяхте негов опонент на местните избори?

Не мисля, че има съвпадение в управленските мнозинства на местно и централно ниво. Не очаквайте ВМРО да загърби принципите си за да се примъкне към трапезата. Впрочем в работата на Общинските съвети има много по-малко политика отколкото в Парламента и разделителната линия власт-опозиция е доста по-размита. Колкото до мен - мисля, че всяка една от критиките ми към настоящото ръководство не само по време на изборите, но и години на ред преди това е била мотивирана и честна. Нямам някаква фиксация обаче - след като мнозинството русенци са предпочели това ръководство, то е легитимното. Бих подкрепил според възможностите си всяка смислена инициатива на всяка една русенска община.

Кои бяха основните акценти от работата Ви в Народното събрание през тази година и какви постигнати резултати от нея можете да отчетете в края на 2015 г.?

Внесъл съм 24 законопроекта в най-различни области, имам 8 питания към министри по актуални въпроси. Участвах в работата на две комисии и безспорно в едната, която ръководя, основен акцент беше да не допуснем увеличаване цените на електроенергията в полза на монополистите. Може би помните, че свиквахме извънредни заседания, променяхме Закона за енергетиката... Донякъде постигнахме успех - поне цената на тока за бита беше овладяна. В транспортната комисия акцент в работата ми беше изготвянето на стратегия за развитие на БДЖ и най-вече на пътническите превози. Помните вероятно, че бяха спряни дестки влакове и трябваха много усилия за да се решат проблемите. Сега имаме някакъв вариант за устойчивост на железниците, макар и обвързан с концесията на летище София.

Имахте няколко срещи с всички народни представители от 19-ти МИР - Русе по отделни теми още в края на 2014 г. Какво развитие търпят те и работата Ви като своеобразно русенско лоби по основни цели и задачи, важни за града и региона?

Да, опитваме се да поддържаме нормален диалог и мисля, че има резултати. Започна се с лобирането ни за пътя Русе - Велико Търново и проектирането на магистрала по този маршрут е вече факт. След срещата ни министър Павлова каза, че за първи път и се случва подобно нещо - всички народни представители от един район да застанат зад една кауза. После имахме няколко подобни сбирки. Най-вече посветени на опити на централната администрация да закрие определени структури в Русе. Тук също бяхме много ефективни и не позволихме града ни да губи работни места и административен капацитет. Излязохме и с обща позиция срещу замърсяването на въздуха на Русе. Като цяло тези сбирки са по конкретни проблеми и се доказа, че има ефект от тях, затова ще продължим.

Какви други задачи си поставяте през 2016 г., като народен представител от 19-ти МИР - Русе от "Патриотичен фронт"?

За мен най-важният, най-страшният проблем на България е демографския във всичките му измерения. В тази посока ще работя за въвеждане на семейно подоходно облагане, за да прекратим порочната практика държавата да не дава помощ за децата на работещите, социализирани слоеве от населението - тези, на които се крепи обществото. Обезлюдяването и икономическият упадък на регионите продължават и се задълбочават и това е друг аспект на демографския проблем. Лесно може да се пресметне, че населението на север намалява 4 пъти по-бързо от това на юг от Стара планина. На фона на растящата пропаст в развитието на регионите, за която е виновна самата държава наливаща неограничен ресурс на едни и същи места за сметка на други, трябва да се каже на висок глас, че това ни води към пропаст.

Преди дни Парламентът отказа да подкрепи мой законопроект, с който предлагах някакво решение, мисля след Нова година да инициирам сериозна дискусия, включително с МРРБ, по проблема. Трябват бързи и адекватни мерки, ако не искаме България да се превърне в три града и пустеещи земи, лесна плячка за незаконни емигранти и цигански банди.

Възстановяване на справедливите пазарни отношения в енергетиката, защитата на потребителите, обуздаване на съдя-изпълнителите и монополите ще бъдат други акценти в работата ми.

Знам, че се нагърбвам с много задачи, но мисля, че всички те са важни и мисля да доведа всички до успешен край.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама