Вернер Йостмайер е новият почетен консул на България в Германия

15:51, 30 дек 15 25 808 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вернер Йостмайер е назначен за почетен консул на България в Германия със седалище в Мюнстер и с консулски окръг, обхващащ територията на федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия, съобщиха от правителствената пресслужба.

Йостмайер е член на Ландтага на Северен Рейн-Вестфалия, говорител на Комисията по основните въпроси, член на Комисията по въпросите на Европейския съюз, пълномощник на Християндемократическия съюз (ХДС) по проблемите на изселниците, прокудените и германските малцинства, както и председател на Германо-полската група парламентаристи и говорител на депутатите от ХДС от Мюнстерланд.

Назначаването му за почетен консул е важно за България, тъй като Северен Рейн-Вестфалия е най-голямата като население (над 17,6 млн. души) германска провинция. В нея се намират градовете Кьолн, Дюселдорф и Дортмунд. Тя произвежда над 1/5 от Брутния вътрешен продукт на Германия.

Федералната провинция е привлекателна и за български граждани, избиращи да живеят и работят в Германия. Според германската статистика, през 2014 г. във ФРГ са били регистрирани 183 263 български граждани, от които 39 590 (21,5%) са в Северен Рейн-Вестфалия.

България има интерес да развива активно икономическите, политическите и културно-образователните си контакти с федералната провинция, което отговаря напълно със стратегически значимите и динамично развиващи се българо-германски отношения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама