Свилен Иванов: Идеята за Русе е над всичко за русенските депутати

15:52, 30 дек 15 / Политика 25 949 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Свилен Иванов е депутат от 19-ти МИР-Русе от листата на ГЕРБ. Преди това той се утвърди в политиката първо като общински съветник и заместник-кмет в може би най-тежкия ресор Комуналните дейности в Община Русе. Междувременно Иванов е част от управленските екипи на баскетболния и футболния клуб, носещи името на голямата евопейска река "Дунав".

На фона на 2014-а, като че ли 2015 г. бе по-спокойна. Все пак обаче в нейния край се появи напрежение покрай местните избори и хода на планираните реформи. С оглед на това каква бе според Вас 2015 г.?

Никога реформи не са се правили лесно. Разбирам, че хората очакват бързи решения и резултати, но това е един дълъг и сложен процес. Много усилия струва на ПП ГЕРБ да постигне това. Стъпва се по-смело, за да се почувстват промените. Дори и след извършването на една реформа, времето, което е необходимо, за да се почувства резултата от нея е поне 1-2 години. Смятам, че в момента работим в правилната посока.

Направихме много голяма крачка и по отношение на съдебната реформа, която всъщност започна с наша инициатива. Радвам се, че събрахме и необходимата подкрепа от 180 гласа, която да осигури промените. Смятам, че се създаде излишно напрежение покрай разпределението на квотите. Винаги ръководителят е съдия, няма как някой външен, някакво политическо лице, да е ръководител на ВАС или ВКС. Факт е, че се постигнаха много важни неща - разделиха се на две колегии, като всеки си отговаря в дадена област, гарантирана е и прозрачността на работа на Висшия съдебен съвет. Правосъдното министерство получава и достатъчно средства от бюджета за 2016 г. да извърши необходимите промени.

Наистина е трудно, но нещата се случват.

Въпреки, че вече около година и половина сте народен представител, миналото на общински съветник и заместник-кмет, предполагам че Ви кара да продължавате да следите отблизо случващото се в местния парламент. Как виждате новия Общински съвет на Русе?

Като се има предвид, че плурализмът е един от основните принципи на демокрацията това, че има много партии в парламента и в общинския съвет е много хубаво. Нека да се чуват повече гледни точки. Едно е обаче да се говори, а друго е да сблъска човек с реалната политика. 10 партии влязоха в местния парламент в Русе. Радвам се много за Мариета Волф. Тя е от сериозните активисти. С интерес ще наблюдавам как се развива политическата й дейност.

Какви бяха основните акценти в работата Ви в Народното събрание през 2015 г.?

Имахме много сериозна работа по отношение на синхронизация с европейското законодателство и директиви. Приехме множество законопроекти, които избегнаха сериозни санкции. В областта на екологията поприключихме след сериозна работа през ноември и декември. Вече са приети законите за замърсяванията на въздуха и за химичните вещества, които бяха под наблюдение.

В правната комисия задачите са доста трудоемки. Сред най-важните бе Законът за обществените поръчки. Това е на практика нов закон, който ще промени много ситуацията и тепърва ще се усети ползата за обществото.

Коментирайки това, не мога да не се върна и на съдебната реформа, чиято същинска част идва в промените в Закона за съдебната власт. До 4 месеца ще се внесат за гласуване тези законопроекти, чието начало бе поставено с промяната в Конституцията. Там ще бъдат хвърлени всички усилия на правната комисия.

Предстоят и много други регулярни осъвременявания и промени на закони. Заговори се дори за мониторинг и обществена оценка на проектозаконите - комисия в Народното събрание, която да оценява как всъщност всеки законопроект ще се отрази на благоденствието на възможно най-голяма част от обществото. Това ще е наистина от полза, защото има и колеги, които внасят законопроекти, без да се съобразяват, че решавайки нещо, довеждат негативни последици до по-голяма част от обществото.

Имахте няколко срещи с всички народни представители от 19-ти МИР - Русе по отделни теми още в края на 2014 г. Какво развитие търпят те и работата Ви като своеобразно русенско лоби по основни цели и задачи, важни за града и региона?

Разредихме тези специални срещи. Веднъж обаче имаше предложение от една агенция за закриване на регионалното й бюро в Русе. Тогава в деня, в който се разбра това, се събрахме веднага, написахме писмо, подписахме се и темата приключи. На шефа на тази агенция му стана ясно, че няма как това да се случи в един развиващ се голям град.

Така че, възникне ли проблем свързан с Русе, много бързо се събираме без значение от политически различия. Идеята за Русе е над всичко за нас.

Това обаче, което като цяло се случва в парламента не смятам, че е необходимото за този форум. Някои партии изпускат общия национален интерес за сметка на това да се доказват с други цели и идеали. Аз за себе си съм сигурен в това, че не съм сбъркал партията. ГЕРБ е необходимият балансьор, който действа правилно и умерено.

Всичко все пак е много динамично. Виждате, че във всеки момент може да се случи нещо непредвидено.

Пътуването също е много. Дори наскоро изчислих, че по 24 часа на месец съм на път.

Какви други задачи си поставяте през 2016 г., като народен представител от 19-ти МИР - Русе от ГЕРБ?

Тепърва още през първата работна седмица предстои изслушване на членове на инспектората към ВСС. Има 20 кандидатури, които трябва да бъдат изслушани. Избрахме вече председател, но трябва да се изслушат, преценят тези хора и накрая да се гласува.

Заседанията на правната комисия и тази по околна среда уплътняват сериозно дните. Работата е много и програмите са натоварени. Обстановката е динамична и фолклорът, че депутатите нищо не правят не е съвсем правилен.

В една или друга степен през последните години помагате на ръководствата на два от най-популярните клубове в Русе - футболният и баскетболният. Въпреки ангажиментите в София, успявате ли да следите отблизо случващото се в тях?

Ангажиментите ми там не са отпаднали, въпреки че са на доброволни начала. Във футболния клуб с д-р Симеон Симеонов вършим може би най-важната част - отговаряме за събиране на необходимото финансиране.

В баскетбола също работя в тази посока. Вече шеста година съм там и ако трябва да съм честен, се чувствам много уморен. Ангажиментът ми обаче не позволява почивка. Продължаваме да гоним високи цели. Радвам се, че сбъднахме мечтата на състезателки и фенове, да играем в новата зала. Спечелихме и два мача от турнира за ФИБА Еврокъп. Жалко, че не бяха достатъчно, за да продължим напред. Бяхме много близо, но това не ни отказва да продължим и да следваме отново високи цели в шампионата и Купата на България. Обмисляме кандидатура "Булстрад Арена" в Русе да приеме Купа България.

Усилията във футбола са много, защото "Дунав" не е случаен клуб. Там имаме 2-годишен план, който към момента се изпълнява. С приключването му, приключва и моят ангажимент. Обещахме "Дунав" да влезе в "А" група. Аз съм горд с този отбор, който доказва, че е най-добрият в "Б" група и заслужава да е в елита. Държа да отбележа, че от сега се работи сериозно за осигуряването на всичко необходимо за "А" група през следващия сезон. Никой не иска да последваме съдбата на някои други клубове и след един сезон в "А" група да изчезнат при аматьорите.

Имаме необходимите екипи, благодарение на които нещата се случват във футбола и баскетбола. Не мога да не благодаря обаче на кмета Пламен Стоилов и народния представител Пламен Нунев, които също помогнаха много сериозно през тази година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама