Правителството ще бори демографската криза през 2016 г. с 12 мерки

15:19, 30 дек 15 / Политика 25 643 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През 2016 г. правителството ще насърчава раждаемостта чрез създаване на среда, благоприятна за отглеждането и възпитанието на деца, както и ще работи за подобряване на общото здравословно състояние на населението и намаляване на общата, преждевременната, детската и майчината смъртност. Това е само част от плана за реализиране на стратегията за борба с демографската криза, който одобриха на днешното си заседание министрите, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

 Мерките са групирани в 12 стратегически направления, но от прессъобщението не става ясно как точно ще се реализират. Сред тях са още подобряване на репродуктивното здраве, общата демографска информираност и репродуктивната култура на населението. От МС обещават да се развива и солидарността между поколенията, да се повиши образователното, духовното и културното равнище, квалификация, способности и умения на населението от всички възрастови групи. Ще се разработва и адекватна миграционна (външна и вътрешна) и имиграционна политика за намаляване на броя на емигриращите млади хора в репродуктивна възраст. 

Стратегическите направления включват и създаване на условия за равни възможности за пълноценен социален и продуктивен живот на всички социални групи. Към демографските приоритети се включват възприемането на комплексен междусекторен подход за активен и продуктивен живот на възрастните хора в добро здраве, адаптиране на социалните системи към демографските промени и остаряването на населението – пазар на труда, пенсионна система, социално подпомагане и грижи, здравеопазване, образование, култура.

Ще бъдат ограничени и диспропорциите в териториалното разпределение на населението и обезлюдяването в някои региони и селата. Сред мерките се предвижда и въвеждането на задължителна оценка на въздействието върху демографското развитие и качеството на човешкия капитал на всеки нов, изменян или допълван нормативен акт на държавата.

Според МС демографските процеси имат инерционен характер, затова мерките са насочени не само към повлияване на основните демографски показатели, но и към развитието на качеството на човешките ресурси и към адаптиране на секторните политики към демографските промени. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама