Данък "вредни храни" няма да влезе в сила, смята Горанов

08:39, 30 дек 15 25 619 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За пореден път финансовият министър Владислав Горанов каза, че няма данък "уикенд". Това той направи в сутрешния блок на Нова ТВ и уточни, че става въпрос за данък добавена стойност (ДДС) върху фирмените активите. По неговите думи такива са автомобили, къщи, яхти, които не се използват за дейността на предприятието, а за лична изгода.

Горанов е категоричен ,че системата за ДДС не се променя. Според него над 100 млн. лева ще влязат в бюджета при прилагането на данъка.

„Има пътека за корумпирани данъчни, защото няма правила”, заяви Горанов. Той каза, че сега се вкарват правила, в които се посочва къде лицата да включват използването на фирмените активи. Не става въпрос за малките активи като таблети и телефони, подчерта министърът.

„Има много лица, които са се изкушили и всичко минава през фирмата им”, каза той. По неговите думи целта на закона е да се хванат големите активи, като се разчита на доброволността и декларирането на работодателя, когато данъчният проверява дейността на фирмата.

Относно данък „вредни храни” Горанов каза, че добрата идея да се ограничат вредните консумации е трудно изпълнима. Според него данъкът няма да влезе в законодателството. Обясни, че приходи в бюджета от такъв налог не са предвидени, а и би довел до увеличаване на контрабандния внос на стоки от Румъния и Гърция, които там не са обложени с него. 

По темата дали има картел на горивата финансовият министър отбеляза, че в обществото остава усещането за високи цени на горивата, което е негласно споразумение на този пазар. Той очаква Комисията за защита на конкуренцията да си свърши работата и да провери предприятията.

За фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) министърът каза, че единствените виновници са нейните собственици.

Преди седмица Горанов даде отчет за свършената работа през 2015 г., където отбеляза, че има възстановяване на потребителското доверие и увеличаване на вътрешното потребление.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама