Майсторка на захарни петлета връща шуменци в детството

07:28, 30 дек 15 25 1166 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пенка Петкова от Шумен произвежда ръчно захарни вкусотии и е подредила сладката си стока на коледния базар в града. Къщичката й е досущ като сладкарница „Захарно петле” и радва минувачите с шарени и вкусни петлета, близалки и бонбони.

Младата жена щедро раздава усмивки и настроение и връща минувачите в детството със забравения вкус на сладките изкушения.

31-годишната шуменка се захванала с производството преди около 2 години, след като нейна приятелка й показала как се правят вкусните сладости. После минала обучение в Занаятчийската камара в Шумен и вече е калфа в професията.

 „Още не съм станала майстор, но занапред смятам да работя всичко, свързано с този занаят”, планира тя.

Вече смело усъвършенства рецептите като добавя различни аромати в близалките и измисля нестандартни форми - елхички с вкус на зелена ябълка и мента, украсени със захарни пръчици и кокос, близалки като коледни шапчици, ябълки, посипани със „сняг” от кокос. Сред продукцията й има и бели захарни пръчици без боя за хора, които предпочитат по-чистите и здравословни продукти.

Майсторлъкът е доста труден, защото всичко се прави на ръка, важно е да се спазват  пропорциите.

 „Захарта се разтопява, сварява се гъст сироп, след това се охлажда и се оформят фигурките. Цялата работа е доста трудоемка – на ръка се изтеглят захарните фитили. На ден може да се направят едва стотина изделия”, обяснява сладкарката.

Според нея има пазарна ниша за този позабравен занаят, но трябва да се разработи добре.

Децата са най-големите мераклии да си купят от сладостите, а възрастните - също, защото вкусът на захарните петлета, им напомня детството.

„Виждам усмивките на хората и това много ме зарежда”, доволна е сладкарката. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама