Правен институт иска парламентът да създаде комисия „Яневагейт“

22:05, 30 ное 15 / Политика 25 171 Topnovini
Народното събрание да създаде парламентарна комисия, която да прецени дали да отзове от Висшия съдебен съвет избрани от парламента членове, замесени в скандала "Яневагейт". За това призовават от Българския институт за правни инициативи (БИПИ).

Записаните и публикувани разговори, които  БИПИ определя като лакмус за прикритите зависимости и центрове на влияние в държавата, се водят между бившата председателка на СГС Владимира Янева и бившата съдийка в Румяна Ченалова и хвърлят светлина върху недопустими и незаконни действия на ръководни лица на съдебната власт, неправомерна намеса по висящи дела и по дисциплинарни производства във Висшия съдебен съвет (ВСС).

Писмото на БИПИ е до председателя на Народното събрание Цецка Цачева и председателите на всички парламентарни групи с копие до президента, председателя на Върховния касационен съд и министъра нса правосъдието.

В Закона за съдебната власт е предвидена процедура в съответствие с Конституцията за отзоваване на изборни членове на ВСС, която за избраните от парламента 11 души може да започне и по предложение на една пета от народните представители, тоест от 48 депутати.

Имената на двама председатели на комисии във ВСС - Ясен Тодоров на Етичната, и Димитър Узунов на Бюджетната комисия,  са споменавани в записите че са успокоявали Янева да не се притеснява , тъй като "Човекът от Брюксел казал да не я закачат".

"Скандалът, наречен от сайта "Биволъ" "Яневагейт", е изключително сериозен и изисква отговорно държавническо поведение на всички институции. Доверието в съдебната власт и без това е критично ниско, но изтеклата информация показва и още един много грозен аспект на нашата действителност - търговията с влияние и пълната липса на граници между отделните власти. Изтеклата информация разкрива и схема, чрез която институциите на държавата на практика са овладени от конкретни лица, а самите органи на държавната власт не могат да изпълняват обективно функциите си", се казва в писмото до на БИПИ.

Описаната ситуация граничи с разпад на държавността и е нормално да предизвика високо гражданско напрежение.

С оглед надделяващия обществен интерес предизвикан от скандала, отношение по който взе и Европейската комисия, както и появилите се предложения в публичното пространство за създаване на временна комисия, от БИПИ смятат, че няма пречка.

Народното събрание да обмисли възможността да образува временна комисия по чл. 35 от Правилника за организация и дейността на Народното събрание.

Комисията следва да бъде натоварена с проучване на всички факти и обстоятелства около създалата се ситуация и изнесените данни за незаконна употреба на власт и злоупотреба със служебно положение. В зависимост от резултатите от работата на тази Комисия, Народното събрание следва да прецени дали са налице основанията за реализиране на правомощията му една пета от депутатите да предложат отзоваване на членове на ВСС, които са избрани от паррламента.

Това би било акт на достойно поведение на политическата ни класа, завършват писмото си от БИПИ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани