Плевнелиев: Борбата с климатичните промени налага нов подход за икономически растеж

18:51, 30 ное 15 25 420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Борбата с климатичните промени не е само морално задължение, а налага да бъдат преосмислени подходите за постигане на икономически растеж. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на срещата на върха в Париж, посветена на климатичните промени, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Той отчете постигнатото от България: „Намалихме парниковите емисии с 20% и увеличихме енергийната ефективност също с 20%”, подчерта още държавният глава. По думите на Росен Плевнелиев, защитата на екосистемите и биоразнообразието е в основата на смекчаването на климатичните промени, а страната ни е на първо място в ЕС по защитени територии в рамките на НАТУРА 2000 - в мрежата попада около 30% от територията на България“.

“Това споразумение не само ще доведе до успех две десетилетия на преговори за справяне с климатичните промени, но ще ускори и трансформацията на световната икономика”, заяви държавният глава. Той припомни, че през последните години цената на “чистата енергия” е намаляла значително и днес можем да оставим в миналото производствените модели, разчитащи на интензивна експлоатация на природните ресурси.

“Противопоставянето на глобалното затопляне изисква да променим начина си на живот и работа. Всички държави трябва да дадат своя принос за намаляване на парниковите емисии, но те могат и да печелят от икономическите възможности, които създава нисковъглеродната икономика”, подчерта Росен Плевнелиев.

  Президентът беше категоричен, че новият модел на икономически растеж не трябва да се превръща в привилегия само на развитите държави и призова за повече инвестиции и ускорен трансфер на нисковъглеродни технологии към по-слабо развитите страни.   Пред участниците във форума президентът Росен Плевнелиев увери, че България и държавите от Югоизточна Европа са част от усилията за изпълнение на целите на ЕС в областта на климата и енергетиката за периода до 2030 г. и за успеха на глобалната мисия за справяне с климатичните промени. “Като член на ЕС България подкрепя изграждането на отворен Европейски енергиен съюз, в който да участват и държави, извън границите на ЕС. Енергийната ефективност, достъпност и диверсификация са от ключово значение за устойчивото развитие”, посочи държавният глава.   “Поставяме си високи цели и трябва да ги изпълняваме. Споделяме и заложените от ЕС цели за ограничаване на парниковите емисии с 40% до 2030 г.”, каза още президентът. Според държавния глава, новото глобално споразумение за борба с климатичните промени трябва да засили прозрачността в системите за текущо отчитане и оценка на постиганите резултати.   21-вата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата в Париж ще продължи до 11 декември. Във форума участват над 150 държавни и правителствени ръководители, хиляди правителствени и независими експерти, както и представители на неправителствени организации за защита на околната среда, човешките права и други.

Конференцията започна с минута мълчание в памет на жертвите на атентатите от 13 ноември в Париж. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама