Нови социални услуги са разкрити по проект, ще се предоставят до 5 години след приключването му

17:14, 30 ное 15 25 536 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Седем услуги са разкрити при осъществяването на проект „Комплекс от интегрирани социални услуги за деца от 0 до 3 години в Община Русе“. Това стана ясно днес по време на заключителната конференция по него.

Първата услуга е Дневен център за деца с увреждания, която осигурява цялостно обслужване, включващо рехабилитация и психотерапевтична подкрепа на нуждаещите се, като вече са настанени 10 малчугани.

Втората е Център за психично здраве, където деца с психически проблеми от 0 до 3 години могат да получат индивидуални грижи. През него вече са преминали 2 деца.

Семейно консултативния център е третата услуга, създадена по проекта. Той предлага нов тип отношение, съчетаващо социални, здравни и образователни грижи, насочени към общности, живеещи в обособени квартали или в изолирани населени места. Ползвателите са 19.

Центърът за майчино и детско здраве също е създаден по проекта. Той цели чрез комплекс от услуги да подобри извънболничното обслужване на майките и малките деца, включително с домашни посещения. През този център са преминали 29 майки, бременни жени и деца, а понастоящем са настанени 23.

В името на Центъра по приемна грижа и подкрепа на осиновяването е посочена втората му услуга. Първата е популяризиране на примните семейства.

В Центъра за настаняване от семеен тип за деца с увреждания от 0 до 3 години временно се настаняват подрастващи с тежки увреждания, като през това време се полагат необходимите грижи за тях, а семействата им да се подготвят да ги приемат, след стабилизирането на състоянието им. Към днешна дата там са настанени 5 деца.

В Звено „Майка и бебе“ със спешен прием могат да бъдат настанени за 6 месеца бременни жени и майки в риск да изоставят децата си. Там се насърчава родителската привързаност и се цели да се предотврати изоставянето на малчугани от биологичните им майки. Досега през него са преминали 11 деца и 5 майки, а сега там са настанени 3 майки с 3 деца, а в „Спешен прием“ - 4 деца.

Стойността на проекта е почти 600 000 лева, от които 85% са европейско финасиране, а 15% национално съфинансиране. След приключването му днес, 30 ноември 2015 г., Община Русе ще запази дейностите по него за още 5 години. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама