Каналджия, прекарвал бежанци край Китен, излезе на свобода срещу 1500 лева

17:11, 30 ное 15 / Крими 25 143 Topnovini
Окръжен съд Бургас измени наложена мярка за неотклонение задържане под стража на Асен Асенов в парична гаранция в размер на 1 500 лева. Срещу Асенов е повдигнато обвинение за това, че на 16 октомври тази година в землището на Китен е прекарал през границата 25 сирийски граждани, натъпкани в микробус „Форд Транзит”. Сред тях е имало три лица, ненавършили 16-годишна възраст. Според обвинението Асенов е действал в съучастие с още двама мъже. Те са задържани непосредствено след извършване на престъплението, като и тримата са направили пълни самопризнания пред разследващите органи. Другите двама към момента търпят мерки за неотклонение задържане под стража.

На 26.10.2015 г. Царевският районен съд е взел спрямо тримата съучастници първоначални мерки за неотклонение задържане под стража. На 23.11.2015 год. първоинстанционният съд е оставил без уважение искане на Асенов за изменение на определената му мярка.

Днес пред Бургаския окръжен съд Асенов обжалва определението на Районен съд Царево като неправилно. Защитникът на Асенов пледира да бъде отменен актът на първата съдебна инстанция и помоли Окръжния съд да измени наложената мярка за неотклонение в по-лека. Според адвоката не са налице всички предпоставки, визирани в закона, за определяне на най-тежката мярка за неотклонение. По делото няма данни, че неговият подзащитен ще се укрие или ще попречи на разследването, в случай че мярката бъде изменена, тъй като той е с чисто съдебно минало, съдейства на разследващите органи за приключване на настоящото производство и е посочил настоящ адрес за призоваване. Пълномощникът посочи, че Асенов страда от заболяване, което в следствения арест се обостря и пребиваването му там води до влошаване на неговото здравословно състояние.

Представителят на Окръжна прокуратура Бургас се противопостави на искането. Той изрази опасения, че разследването не е приключило и обвиняемия може да се укрие. Прокурорът се мотивира с тежестта на повдигнатото обвинение.

Окръжен съд Бургас измени определението на Царевския районен съд, с което е оставено без уважение искането за изменение на наложената спрямо Асенов мярка за процесуална принуда, и определи парична гаранция в размер на 1 500 лева. Съдът счете, че Асенов е взел участие в извършеното деяния, но не съществува реална опасност той да се укрие или извърши друго тежко престъпление.

Определението на съда е окончателно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани