Административен съд Хасково анулира изборите за съветници в Харманли

16:50, 30 ное 15 / Общество 25 155 Topnovini
Административен съд Хасково /ХАС/ обяви резултатът за общински съветници в Харманли днес за недействителен. Според магистратите изборите са опорочени, допуснати са нарушения и осъжда Общинската избирателна комисия да заплати на коалиция „Промяна за Харманли разноските по делото.

До дело се стигна след като от местната коалиция подадоха жалба. Те смятат, че неправилно са изчислени мандатите на съветниците. Според коалицията трябва да имат още един съветник.

Вещото лице е посочило, че действителните гласове са 10 712, брой мандати – 29 и общинска избирателна квота – 369 гласа. Според експерта разпределението на мандатите е 2 мандата за партия „Обединени земеделци”, 4 мандата за Коалиция „Промяна за Харманли”, 2 мандата за ДПС, 10 мандата за БСП, 10 мандата за ПП”ГЕРБ” и 1 мандат за Коалиция „АЛТЕРНАТИВАТА ДНЕС”.

Съдът приема доводът на жалбоподателя, че погрешно е отчетен броя на недействителните и действителни гласове. Става дума за 10 бюлетини. Според ХАС, жалбоподателят е получил по-малко от действително полагащите му се мандати  в общинския съвет като разликата в отчетения от ОИК изборен резултат се изразява в увеличаване с един на мандатите, разпределени на Коалиция „Промяна за Харманли” за сметка на един мандат по-малко за ДПС.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. Ако обаче и върховните магистрати потвърдят решението на съдия Ива Байнова от Хасково, то в Харманли ще се проведат нови избори за Общински съвет.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани