ПСОВ в Шумен ще заработи с пълен капацитет до края на 2016 г.

16:04, 30 ное 15 25 626 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До края на 2016 г. пречиствателната станция за отпадъчни води(ПСОВ) в Шумен трябва да бъде завършена и да заработи с пълен капацитет. Това обявиха днес на пресконференция зам.-кметът по екология и строителство в Общината Боян Тодоров и консултанта по проекта Иван Йонков.

Капацитетът на ПСОВ е обработка на 24 хил. кубика отпадъчни води за денонощие.

Разделянето на два етапа (фазиране) на изграждането на каналната помпена станция при кв. “Дивдядово” и довършването на ПСОВ е договорено на експертно ниво в края на миналата седмица на среща между представители на Министерството на околната среда и водите и специалисти от Община Шумен.

При фазирането на двата обекта не се променя тяхната първоначална проектна цена.

Дейностите извършени до края на октомври тази година ще се разплатят с пари от стария програмен период.

Оставащите части за изпълнение от двата проекта са на обща стойност малко над 10 млн. лв. За тях обаче ще се кандидатства по процедура за финансиране от новия програмен период, който е до 2020 г. Март следващата година се очаква да стартира финансирането по фазираните части на проекта.

Разяснено бе, че първите части на по изграждането на двата лота ще приключат финансово, но обектите ще бъдат приети технически при крайно им изпълнение.

Двата обекта са част от втория етап от проекта за подобряване и модернизация на водния цикъл на Шумен.

На 90% са извършените строителни дейности по лот І – ПСОВ. Монтажните работи са реализирани на 15%, а до момента са разплатени над 16 млн. лв. или около 57% от общата стойност, която надхвърля 24 млн. лв. без ДДС.

Каналната помпена станция край кв. “Дивдядово” – лот ІІІ е на обща стойност 2.284 млн. лв. без ДДС. Тя е изградена на 80%. Строително-монтажните дейности, които остава да се извършат са за 855 хил. лв.

Като една от основните причини за забавяне на реализацията на двата обекта по втория етап на водния цикъл на Шумен бе посочена допълнителна процедура по отчуждаване на терени, която е отнемала от шест до осем месеца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама