Великотърновски учени участваха в Азиатско-Тихоокеанския симпозиум по антени и разпространение в Тасмания

16:13, 30 ное 15 25 583 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Д-р Марияна Георгиева и проф. Георги Георгиев участваха в Азиатско-Тихоокеанския симпозиум по антени и разпространение ISAP 2015 на остров Тасмания. Той се провежда под егидата на Института на инженерите по електроника и електротехника в САЩ и Института на електронните, информационните и комуникационни инженери в Япония.

Д-р Марияна Георгиева и проф. Георги Георгиев  представиха своето изследване „Влияние на материалните и геометричните параметри върху диференциалната фазова разлика в цилиндричния вълновод, съдържащ феритен цилиндър с азимутално намагнитване и диелектричен тороид”. Съществена част от изложението бяха и таблиците и графиките на числата L, въведени от проф. Георгиев и д-р Георгиева и представляващи обект на нова област в теорията на числата, създадена от българските учени.

Симпозиумът по антени и разпространение ISAP е най-представителният форум в споменатата научна област, който се организира в Азиатско-Тихоокеанския регион. Той се провежда под егидата на Института на инженерите по електроника и електротехника IEEE – САЩ и Института на електронните, информационните и комуникационни инженери IEICE – Япония.

Той е третото по значение събитие в света след Симпозиума на обществото на IEEE по антени и разпространение AP-S, който се прави на Североамериканския континент (в САЩ и Канада) и Европейската конференция по антени и разпространение EuCAP, подкрепяна от Европейската космическа агенция и Европейската микровълнова асоциация. Заседанията на симпозиума се провеждаха едновременно в от три до пет паралелни секции в продължение на четири дни. Докладът на българските учени бе подготвен така, че след логически завършени части бяха включени забележителности на Велико Търново и България.

По традиция най-напред бе представена иконата на светите братя Кирил и Методий – патроните на Великотърновския университет. Присъстващите бяха запознати и с творческите биографии на двамата български учени и видяха важни моменти от техния жизнен път – награждаването на проф. Георгиев със Златния медал на ВТУ за приноса му към него, фотографии от участията им на различни научни форуми в Кейп Таун, Санкт-Петербург, Торонто и др. Представянето завърши с картина от спектакъла „Звук и светлина” на хълма Царевец.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама