Цацаров брани Боряна Бецова от Иванов и “присъдружните му медии”

15:53, 30 ное 15 25 915 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Главният прокурор Сотир Цацаров се хвърли в яростна защита на обвинителя от Софийска градска прокуратура (СГП) Боряна Бецова, срещу която министърът на правосъдието Христо Иванов иска да се образува дисциплинарно производство.

Обвинител №1 нарочи Иванов, че настоява за дисциплинарка не заради факти от постановление на Бецова, а заради публикация в “Биволъ”. За втори път днес Цацаров споменава името на сайта за разследваща журналистика в негативен контекст. “Биволъ” е написал, че тя е създала, изготвила, подписала незаконосъобразно постановление. Да го бяхте прочели, грамотен човек сте”, обърна се Цацаров към Иванов.

И допълни, че знае какво ще “кажете вие и вашите присъдружни медии”, ако Висшият съдебен съвет (ВСС), който в момента заседава, откаже да образува дисциплинарно производство. Малко по-късно Цацаров изброи и “присъдружните”, според него, медии - “Дневник”, “Капитал”, “Съдебни репортажи”, “Клуб З”, както и “Медиапул”, като посочи и имената на колегите, които, по думите му, били подели атака срещу Бецова в няколко публикации. Именно изброените са и единствените, които критикуват открито работата на Цацаров и ръководената от него прокуратура.

Главният прокурор отправи и друго обвинение: че материалите и искането за дисциплинарка за заради отказ на Бецова да образува досъдебно производство заради сигнал, подписан и от Иванов, както и от членовете на “Протестна мрежа” Асен Генов, Антоанета Цонева и Ивет Добромирова. Най-вероятно става въпрос за сигнала срещу Цветан Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков. По-късно Бецова, която насочи разследването единствено срещу заточения в Сърбия банкер, а след това и срещу самите вносители на сигнала.

“Бецова не е толкова черна, въпреки че един посланик си позволи да напише в Twitter “Гнила ябълка ли е Боряна Бецова?”. Бецова е добър прокурор. И аз ако аз не го защитя, по-добре да си тръгна. Да се бяхте позовали поне на постановлението. На ваше място бих се срамувал от това, което се случи”, продължи Цацаров.

Безпрецедентно, ВСС реши да гледа на открито за медиите заседание решението дали да се образува производство.

Искане за дисциплинарка Иванов е отправил и за ръководителят на Софийска градска прокуратура (СГП) Христо Динев, чието име също изплува от записите “Яневагейт” и който отказа да даде информация за дейността на депутата от ДПС Делян Пеевски като следовател. По-късно се оказа, че медийният магнат и бизнесмен не е работил по нито едно производство или дело.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама