Борисов иска да паднат визите на Турция само за чиновниците и бизнеса

18:58, 29 ное 15 / Политика 25 828 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Би могло да се направи изключение на Турция за либерализация на визите“, смята министър-председателят Бойко Борисов, който е в Брюксел. Според него падането на визите може да е за държавните служители и за бизнеса. Това каза той пред журналисти преди срещата на върха между Турция и Европейския съюз за справянето с притока на мигранти, съобщи „Фокус“.

„Ние имахме по време на социализма т. нар. служебни паспорти, които имаха държавните служители, спортните федерации, което до голяма степен облекчаваше движението”, даде пример Борисов.

Относно искания фонд от общо 3 млрд. евро в помощ на бежанците в Турция Борисов каза, че България не е предупредена, че трябва да отдели пари от бюджета си. Не е казано и колко, затова няма планирана сума.

„Тази тема поне от опорните точки, които посланик Цанчев ни е дал, няма да се разглежда днес. Вицепредседателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, която отговаря и по бюджета, трябва да даде финансовата рамка откъде и как ще се наберат тези пари", каза още той.

По предварителна информация ЕК предвижда 500 млн. евро от фонда за Турция да бъдат от общия евробюджет , а останалите 2,5 млрд. евро да бъдат от вноски на 28-те страни-членки.

По темата с разширяването на газопровода „Северен поток 2“ от Русия към Германия премиерът заяви, че страната ни не е против това. Той каза, че страната ни няма да подпише обща позиция с други 9 източноевропейски страни, които се противопоставят на проекта.

Относно газовите ни връзки с Гърция и Румъния Борисов обеща те да са готови догодина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама