Деца се запознаха отблизо с различни професии (снимки)

13:50, 29 ное 15 25 1260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Професии като инженер, програмист, лаборант, ел. техник, журналист бяха представени по атрактивен начин пред деца и техните родители на „Детски базар на професиите“ в Националния дворец на културата (НДК), видя репортер на София Topnovini.bg. Той се организира за първи път от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.

С макет на част от земните недра, в които има находища на нефт и природен газ, бе представена професията геолог. Николай Христов от българска компания в тази област обясни на децата как става добиването на нефт и газ, показвайки им макет на сонда. Бъдещите професионалисти видяха истински нефт и газ в епруветки.

Професията програмист беше обяснена от Стоян Узунов с примери на елементарни процеси при програмирането и с картинки. Така децата разбраха, че крайният продукт, който правят специалистите, се използва навсякъде около тях. Те чуха и вдъхновяващи лични истории за постиженията в живота на един програмист.

„Целта е да представим различни професии пред колкото се може повече деца и да подпомогнем техния отговорен и информиран избор, както и този на техните родители“, каза председателят на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН Огнян Траянов пред София Topnovini.bg. Той допълни, че това е заключителната фаза на проекта „Гордея се с труда на моите родители“. Траянов подчерта проблема с големия процент от завършващи висше образование, които не работят по специалността си.

„Искаме да наложим един модел, в който бизнесът, воден от браншовите организации, да може да подпомогне професионалните организации. И заедно с университетите да започнем да представяме спецификата на различни професии пред малките още в училище и те да намерят своето призвание“, каза още той.

Деца от предучилищната възраст с родителите си също поискаха да разберат повече за професиите, но събитието не бе насочено към тях, а към децата от 7 до 14 години. „За всеки е интересно да види. Представят се професии на бъдещето, 3D принтери, има и игри“, допълни Траянов.

Много от децата все още не знаеха какви искат да станат, като пораснат. Но други знаеха, че ще преследват мечтата си да правят филми или да сглобяват автомобили.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама