Предвиждат 12 вида билети и карти за градския транспорт в Пловдив

12:51, 29 ное 15 25 737 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дванадесет вида билети и карти за пътуване в градския транспорт ще имат на разположение пловдивчани след въвеждането на електронното таксуване. Това става ясно от публикувания на сайта на Община Пловдив проект за наредба за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт по основни автобусни линии. 

Освен традиционния билет за еднократно пътуване на хартиен носител без прикачване ще бъде въведен и билет за еднократно пътуване на хартиен носител с прикачване в рамките на 1 час.

Ще има и два вида еднодневни билети за всички линии. Единият вид е на хартиен носител, ще позволява прехвърляне с валидност един календарен ден. Другият ще е еднодневен билет за всички линии, позволяващ прехвърляне, валиден за определен период от време - 24 часа от първото валидиране на смарт карта или на нискостойностна карта;

Освен това ще бъде въведен и билет за 10 броя еднократни пътувания за всички линии на нискостойностна карта или на смарт карта.

Картите за пътуване ще са съответно: едноседмична, валидна за всички линии за определено време от момента на първото й валидиране на нискостойностна карта или смарт карта; едномесечна карта, валидна за една линия на смарт карта; едномесечна карта, валидна за всички линии на смарт карта; 3-, 6-, 9-, 12-месечни карти, валидни за всички линии на смарт карта; едномесечна преференциална карта за всички линии на смарт карта; 3-, 6-, 9-, 12-месечни преференциални карти за всички линии на смарт карта.

Ще има възможност и за еднократно пътуване чрез смарт карта ("е-портфейл") на смарт карта.

Както Пловдив Topnovini.bg писа, безкондукторното електронно таксуване в автобусите ще стане факт с финализирането на големия транспортен проект. По думите на кмета Иван Тотев реалното въвеждане на иновацията ще бъде възможно през пролетта на 2016-а г. Автобусите вече са оборудвани с необходимите устройства, пред финал е и подготовката на спирките за монтаж на електронните информационни табла, както и монтажът на новите светофари за "интелигентните" кръстовища.

"Община Пловдив вече няма да използва услугите на кондуктори в автобусите, но ще има екипи, които ще проверяват валидирането на билетите и картите", коментира кметът Иван Тотев. По думите му изцяло се сменя философията на градския транспорт в Града под тепетата. Общината ще заплаща на частните фирми превозвачи такса на километър пробег, като цената ще бъде решена от Общинския съвет и за различните автобуси ще е различна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама