Балчик отива към предсрочни избори за общински съветници

17:31, 27 ное 15 25 719 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За недействителен бе обявен изборът на общински съветници в Балчик с решение на Административния съд в Добрич във връзка с жалба на ДПС. Решението на Административния съд подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок. Ако той го потвърди, ще трябва да се проведат предсрочни избори за общински съветници в Балчик, обясниха за Topnovini.bg от Общинската избирателна комисия.

Делото бе образувано по жалби на НФСБ, АБВ, ДПС, ГЕРБ и БСП. В тях се изтъкват различни нарушения на изборните правила и се настоява съдът да преповтори изборния процес като извърши преброяване на всички бюлетини от всички 35 броя секции с цел установяване действителния вот на избирателя.

В жалбата на ДПС се твърди, че решението е незаконосъобразно, тъй като с него са разпределени само два мандата на общински съветници от “ДПС”, вместо полагащите се три. Като до този резултат се е стигнало заради грешки в отчитането на действителните бюлетини в официалния протокол на СИК 16 с. Безводица. Изразява съмнение за допуснати нарушения при отчитането на изборните резултати в СИК № 26 и СЕК № 27 в с.Оброчище, а също и в СИК № 18 с.Гурково. Твърди, че в двете СИК в с.Оброчище с № 26 и 27 част от действителните гласове за ПП ”ДПС” били отчетени за други кандидатски листи, а в СИК 18 с.Гурково може би някои избиратели били гласували с две бюлетини за общински съветници.

Графолог е установил, че четири от подписите за членове на секционната комисия в с. Безводица не са положени от членовете, а, най-вероятно, от председателя. Т.е. протоколът е подписан само от трима от седемте членове на комисията. Съдебно-изчислителна експертиза е установила, че след повторното преброяване броят на действителните гласове се променя от 9153 на 9197. От направените изчисления по методиката Хеър-Ниймаер става ясно, че се налага промяна в мандатите на ДПС, която пък засяга и мандатите на АБВ.

Cъдът не разполага с правомощието да променя изборния резултат, а само да обяви избора за общински съветници в община Балчик за недействителен, става ясно от съдебното решение.

Това бе последното от изборните дела, разгледани от Административния съд в Добрич. По всички други той потвърди решенията на общинските избирателни комисии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама