Правителството отпусна пожизнена пенсия на Янка Рупкина

14:12, 11 ное 15 / Култура 25 708 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Голямата странджанска певица Янка Рупкина ще получи парична награда за особени заслуги към българската държава и нацията, съобщиха от Министерския съвет.

На днешното правителствено заседание е решено Рупкина заедно с оперетната певица Анелия Шуманова, актьора Васил Михайлов, археолога проф. Людмил Гетов и диригента и композитор Стоян Бабеков да получат пожизнени пенсии в размер на 700 лв. месечно. За целта кабинетът е одобрил допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата в размер на 7000 лв. Средствата са предвидени в централния бюджет и са за изплащане до края на 2015 г. на паричните награди за петимата изтъкнати творци.

Решение за отпускане на държавните парични награди беше взето от Народното събрание по предложение на правителството през месец октомври.

Янка Рупкина е родена в село Богданово, община Средец, през 1938 г. Завършва средното си образование в техникум за медицински сестри в Бургас. В семейство ѝ винаги се е пеело. Тя самата запява народни песни от малка и на 22 години печели първа награда от събора-надпяване в село Граматиково. Сред гостите на събора са и видни фолклористи, които я канят в София на конкурс на Ансамбъла за народни песни на Българското национално радио, който Рупкина печели. От 1960 г. в продължение на 30 години е негова солистка.

Песента на Янка Рупкина „Калиманку, Денку“ в обработка на Красимир Кюркчийски впечатлява особено много швейцарския продуцент Марсел Селие, който я нарежда сред любимите си в поредицата албуми на „Мистерията на българските гласове“.

В края на 70-те години заедно с Ева Георгиева и Стоянка Бонева създава трио „Българка“. Именно с този състав Янка Рупкина печели световна популярност и представя българското народно пеене по целия свят. Самостоятелно и с триото осъществява съвместни проекти със световноизвестни музиканти като Кейт Буш, Крис де Бърг, Джордж Харисън, Линда Ронстад и „Трансглобал Ъндърграунд“.

Янка Рупкина издирва и записва стотици оригинални песни от Странджанския край. През 2005 г. излиза албумът ѝ „Керанка“, посветен на майка ѝ, като резултат от нейното сътрудничество с холандския композитор Робърт Елмар.

През 2012 г. Рупкина е удостоена с високото държавно отличие орден "Кирил и Методий".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама