В област Плевен ще ваксинират дивите хищници против бяс

19:36, 09 ное 15 / Здраве 25 181 Topnovini
Дивите хищници в област Плевен ще бъдат ваксинирани против бяс. Това съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и уточняват, че това е втората за тази година ваксинация по въздух против опасната болест.

Кампанията ще протече в рамките на следващите три седмици на териториите на общо 17 области, като 11 самолета със специално оборудване ще разпръснат повече от 1 милион ваксинални примамки. Над населените места и водоемите няма да се разпръскват ваксини. Ваксинацията е част от Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, която е разработена от агенцията и всяка година се одобрява от Европейската комисия за съфинансиране.

От БАБХ разкриват, че ваксиналните примамки имат формата на малко кубче и излъчват специфична миризма, привличаща дивите хищници. Животните се ваксинират против бяс чрез изяждане на примамката. На един квадратен километър се изхвърлят по 20 броя ваксинални примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Мястото на всяка пусната от самолетите ваксина се отбелязва с помощта на GPS-система.

Ветеринарните лекари препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка, ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт е добре да се извърши консултация с лекар.

Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни. Домашните животни е препоръчително да се държат затворени или на повод (за кучетата), за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!