Софийският университет е първи в рейтинговата система на висшите училища в България

13:07, 09 ное 15 / Общество 25 132 Topnovini
Софийският университет "Св. Климент Охридски" е лидер в 21 от 24 професионални направления, с които участва в стандартизираните класации за 2015 г. на рейтинговата система на висшите училища в България. Това съобщиха днес от Министерството на образованието и науката и от консорциума, който е подготвил петото издание на рейтинговата система, съобщава БТА.

В класацията се сравняват 51 висши училища в рамките на 52 професионални направления на основата на различни показатели, измерващи различни аспекти на учебния процес, научната дейност, учебната среда, предлаганите социално-битови и административни услуги, на престижа на висшите училища и реализацията на завършилите на пазара на труда.

Столичният Технически университет е втори в тази рейтингова система. Той има водещи места в 6 от общо 9 професионални направления, застъпени в него. Медицинският университет в София пък е първи в 5 от 5 професионални направления, в които обучава студенти.

С по две първи места в професионални направления са Аграрният университет в Пловдив, Медицинският университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" във Варна и Тракийският университет в Стара Загора. Други 11 висши училища имат водещи позиции в по едно професионално направление. В 7 класации на водещи места са висши училища извън столицата.

Единствената класация, в която се оглавява от частно висше училище, е в професионалното направление "Администрация и управление", начело на която е Американският университет в Благоевград.

Рейтинговата система на висшите училище представлява уеббазирана интернет платформа, която подпомага кандидат-студентите в избора им на специалност и висше училище, в което да се обучават. Сега в България има 51 висши училища, като от тях 34 са държавни, а 14 са частните университети. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!