Изградиха временна консервация на разкопките на Крепостта Ряховец

10:27, 09 ное 15 / Култура и наука 25 99 Topnovini
Временна консервация е направена на разкопките на Крепостта Ряховец, информират от общинската администрация в Горна Оряховица.

Върху зидовете са положени защитни покрития, непропускащи вода и влага, които ще ги предпазят от разрушаване. Покрити са главната Югоизточна порта, Северната порта и част от прилежащата крепостна стена, информира заместник-ръководителят на разкопките Мая Иванова.

Следващият етап е преминаване към трайна консервация, тъй като тази част е проучена. Ангажимент на Общината е да предприеме мерки за трайна консервация на обекта. За следващата година се предвижда разкопките да продължат във вътрешността на крепостта, уточни Мая Иванова.

След 23 годишно прекъсване, през това лято бяха извършени разкопки на Крепостта Ряховец. Финансирането за тях бе осигурено изцяло от Община Горна Оряховица.

Откритията на археолозите показват огромния потенциал на Крепостта Ряховец да се превърне в уникална туристическа дестинация. В подкрепа на това е и фактът, че Крепостта Ряховец вече е недвижима културна ценност с национално значение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!