Над 5 млн. българи и чужденци са гледали шоуто „Звук и светлина“ за 30 години

07:43, 09 ное 15 / Общество 25 133 Topnovini
Над 5 милиона български и чуждестранни зрители са наблюдавали неповторимото шоу „Царевград Търнов – звук и светлина“ за 30-те години от създаване на спектакъла, превърнал се в емблема на Велико Търново, съобщиха от музея във Велико Търново. Първото излъчване на програмата е на 16-ти ноември 1986 т. по повод 800 години от въстанието на Асеневци. Спектакълът е пускан над 5400 пъти, като според водената от 1988 г. насам статистика излъчванията са 5165.

Юбилеят на шоуто „Царевград Търнов – звук и светлина“ бе този уикенд и на него присъстваха инж. Иржи Черни, Олга Подземска, Карел Цврк и Петер Маноушек от чешкия екип реализирал програмата преди три десетилетия. Идеята за програмата е от края на 60-те години на миналия век, когато Общонародния комитет за развитие на Велико Търново организира и планира развитието на старата столица като исторически, културен и туристически център.

При започването на археологическите проучвания и реставрацията на крепостта Царевец  се обсъжда възможността да бъде възстановена камбанарията на Патриаршеската църква и да се постави камбана, която да звъни в определени часове.

На 27 януари 1970 г. Изпълнителното бюро  на  Общонародният комитет за развитие на Велико Търново ръководено от Пенчо Кубадински, по това време зам.-председател на Министерски съвет и министър на транспорта и съобщенията, възлага на  Окръжен народен съвет и Градски народен съвет – Велико Търново  да „организират творчески колектив за разработка, проектиране и осъществяване на спектакъл „Звук и светлина“ на Царевец.

Три са първоначалните сценарии за програмата - на писателите Серафим Северняк и Антон Дончев и на режисьора Въло Радев, чиито проект се реализира.

Сценарият на Серафим Северняк се нарича  „Търновска легенда“ и проследява историята на България от създаването и през 681 г. до превземането на Търново от османските турци през 1393 г. Според концепцията на автора постановката трябвало да се наблюдава на фона на Царевец в специална зрителна зала, където на статични пана – стъклопис, сграфито или стенопис, са изобразени основни исторически моменти с текстове.

В тази среда се предвиждало да звучи музика и театрализиран спектакъл, придружен с камбанен звън и светлинни ефекти  откъм Царевец и църквите в Асенова махала. За зрителна зала, от която организирано се наблюдава панорамата на нощния Царевец, е и сценария на писателя Антон Дончев от 1978 година.  В него има над 22 действащи лица, сред които царете Асен, Калоян и Иван Асен, Балдуин Фландърски, Ивайло, патриарх Евтимий и Григорий Цамблак.

Идеята на режисьора Въло Радев от 1979 година е за две програми. Първата – Царевград Търнов – „Звук и светлина“ трябвало да се реализира  до края на 1980 г. по повод 1300-годишнината на Българската държава.

Втората -  Велико Търново – „Рондорама“ предвиждала „по кинетичен начин да покаже богатото културно наследство на средновековието, вплетено органично в днешния облик на града“.  На практика се реализира само сценария за първата програма „Звук и светлина“, в която са вградени кинетични пластични образи съчетани със звукови и светлинни образи.

Аудио-визуалната програма е проектирана и реализирана от българо-чешки екип, ръководен от известния наш кинорежисьор Въло Радев и чешкия режисьор Яромир Хник. Със средствата на музиката и ефектното осветление е изграден един запомнящ се емоционален образ на хълма-крепост Царевец, събрал в себе си цялата историческа същност, величие и слава на древната престолнина Търновград – станал синоним на българския дух и национална гордост.

Техническата част реализира чехословашката фирма „Арт центрум“ чрез различни системи, управлявани с компютър и обхваща площ от 100 декара на хълма Царевец. В периферното осветление са включени 2400 цветни прожектора, като на всяка точка са монтирани червен, зелен, син и жълт прожектор, с мощност от 1000 до 2000 WT.

Светлинните ефекти се допълват от 140 светкавици и два лазера - син и червен. Системата включва и 6 реално биещи камбани  от 600 кг до 6 тона. Общата монтирана мощност е 3,5 мегавата, а положените  управляващи, захранващи и сигнални кабели са около 6300 км. Вложените средства в проекта са 10 388 328,62 лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!