Кунева поиска форсиране на съдебната реформа

20:42, 08 ное 15 / Политика 25 187 Topnovini
Вицепремиерът и председател на “Движение България на гражданите” Меглена Кунева настоя за “форсиране на съдебната реформа”. Тя заяви още, че преди приемането на промените в Конституцията има неща, които ВСС може да свърши, но не уточни кои са те.

“Важно е сега след местните избори и след една година управление, да се усили темпото на реформите. Отхвърлянето на антикорупционния закон имаше за цел да се купува време и да се показват мускули, но това не прави услуга на страната. Следващият доклад по Механизма за оценка и сътрудничество няма да бъде добър и ако някой смята да извлича политически дивиденти, това са криви сметки”, каза още тя в телевизията на депутата от ДПС Делян Пеевски Канал 3.

Кунева посочи, че след повторното внасяне на закона ще проведе отново консултации с политическите сили в Народното събрание. По думите й законът ще бъде подсилен и от становища на Европейската служба за борба с измамите и сходните партньорски служби. В новия проект ще се засилят елементите, осигуряващи прозрачност на публичната среда, както и гаранциите за неподписаните сигнали. Кунева беше категорична, че законът засяга само хората по висшите етажи на властта и те трябва да платят цената гражданите да знаят какво е имуществото им, за да се предотвратява голямата корупция. Искам Националното бюро да е независим орган -  дали неговият директор ще е предлаган от правителството или от Народното събрание, в крайна сметка не е важно и е въпрос, който могат да решат и депутатите, каза още тя.

По отношение бъдещето на РБ, Кунева заяви, че е време органите, записани в учредителното споразумение - Граждански и Изпълнителен съвет да бъдат възстановени и тогава да се работи за по-нататъшна консолидация.

Тя беше категорична, че въпреки разменените публични коментари, в управляващата коалиция няма напрежение. Отидох в Плевен, за да видя, че нещата са под контрол и че няма да има излишно напрежение, защото след изборния ден на нас ни предстои да работим заедно, коментира още вицепремиерът. ГЕРБ и РБ са различни политически субекти, състезанието прави страната по-силна, посочи още Кунева.

За бюджета на МВР Кунева посочи, че трябва да има ясен публичен контрол върху разходите на всяко министерство. По думите й е ясно,че системата има нужда от реформа и изрази надежда, че ще бъде намерени решение както финансово, така и по отношение на квалификациите и изкисванията към МВР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!