Кабинетът да не отстъпва за реформите в МВР, зове Дянков

19:55, 08 ное 15 / Политика 25 158 Topnovini
Правителството не трябва да отстъпва пред реформите в сектор „Сигурност“. Това заяви в ефира на bTV бившият министър на финансите Симеон Дянков. Според него гневът на служителите не е справедливо, тъй като службите за сигурност, военните и ДАНС са много по-привилегировани за сметка на друи социални групи.

„Горанов и Бъчварова сега вършат това, което трябва да се свърши. То трябваше да се свърши много по-рано“, каза Дянков. „Човек извън системата, каквато е Бъчварова, има по-голям шанс да извърши реформа, докато по времето на Цветанов реформите бяха блокирани“, допълни той.

„ГЕРБ току-що постигна голяма победа на местните избори, което е знак за доверие. Сега е времето да се правят такива реформи, защото сега има подкрепа за тях. Реформаторският блок също ги подкрепи“, каза още Дянков и призова да не се отстъпва назад. “Ако се направи, ще трябва да минат години, за да дойде друго реформаторско правителство, които да ги направи“, заяви той.

Бившият финансов министър каза още, че държавата ни твърде чество взима прекалено необосновано големи заеми. Според него причината, че през тази година се предвижда тегленето на дълг до 5,3 млрд. лв. е, че „има голяма несигурност, която в бюджета не е описана“. „Причината е сектор „Енергетика“, където дупката е 4 млрд. лв.“, категоричен бе бившият финансов министър.

„Единствената причина да се иска дълг, който е значително по-голям от бюджетния дефицит, с над 2 млрд. лв., е да се осигури буфер за спасяването на енергийния сектор. Това не е заложено в бюджета, защото щяхме да навлезем в процедура по свръхдефицит“, коментира Дянков.

По негови думи, за да се запълни недостига в енергетиката, трябва да се вдигнат цените на електроенергията и за домакинствата, и за бизнеса, „или ще изпитваме недостиг на ток, защото производителите ще намалят производството или ще го спрат въобще. Ще се върнем 20-25 години назад, когато имахме режим на тока“.

Той бе категоричен, че секторът трябва да изчисти голяма част от задълженията си, защото гръмването на НЕК е въпрос на време. Дянков прогнозира, че за това може да стане най-рано след година.

„Следващата есен ще стане ясно, че системата няма да може да работи“, оцени ситуацията той.

Бившият министър на финансите коментира още, че фалитът на Корпоративна търговска банка е причината държавата и частният сектор да трупат допълнителни дефицити. Дянков оцени, че разходите за държавата от фалита на банката са 7 млрд. лв.

По шестобалната система Симеон Дянков оцени с „5“ работата на своя колега Владислав Горанов.

„Той говори по-малко от мен, което е положително, знае добре бюджетирането. Но се съобразява твърде много с политическия процес“, добави Дянков.

Финансовият министър в първия кабинет на Бойко Борисов оцени работата на премиера също с оценка „5“.

„Той е по-обигран и с по-голям опит. Работи добре с коалицията“, каза Дянков и посъветва Борисов „да не мисли само за това как се развиват нещата сега, а да мисли по-исторически, т.е. как хората напред ще мислят за този мандат“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!