Слав Бакалов празнува 70-годишен юбилей с изложба в Пловдив

12:47, 08 ное 15 / Култура и наука 25 142 Topnovini
Един от най-известните български аниматори - Слав Бакалов, ще ознаменува 70-ата си годишнина с изложба в пловдивската галерия "Възраждане". Живописната експозиция ще бъде открита на 10 ноември и ще продължи до 23 ноември, съобщи галеристката Краси Алексиева.

С новата си колекция картини Слав Бакалов се завръща променен. Героите му са в особени ситуации, еротиката му е нападетелна, някаква особена екстремност шества и лъха от платната. Образите сякаш не са се подчинявали много на ръката с четка и са предпочели да се впуснат в лични авантюри.

"Колоритът е същият, чист и ярък, но има и странна, нова линеарност в пространствата на творбите, която поставя една категорична фигурна симетричност върху всичко нарисувано", споделя Алексиев.

Слав Бакалов е роден 1945г. в София. През 1964 г. завършва художествена гимназия в София, а през 1975г. - Националния кинематографичен институт в Москва. От 1975 г. до 1989 г. създава повече от 55 анимационни филма. Автор е на 4 сатирични романа, 4 документални филма и един игрален - "Монолог за прасенцето".

За анимационните си филми е носител на много международни награди - Първа награда за анимация в Анеси, "Златна плоча" - Атина, "Сребърен дракон" - Краков, Награда за постижения в анимацията - Отава, и най-престижната между тях -"Златна палма", от филмовия фестивал в Кан през 1985 г.

Работи също и живопис, има реализирани над 40 самостоятелни изложби в България и в чужбина. Бакалов работи още и като скулптор, режисьор и сценарист на анимационни филми и театрални пиеси.

През 2008 режисира пиесата на Дейвид Мамет "Ноември" в Сатиричен театър "Алеко Константинов".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!