Самолети пръскат срещу бяс във Варненска област

15:01, 07 ное 15 / Здраве 25 184 Topnovini
Варненска област е включена в предстоящата кампания на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за ваксинация по въздух срещу бяс при дивите хищници. Програмата ще се реализира в рамките на следващите три седмици, в зависимост от атмосферните условия.

Специално оборудвани самолети ще разпръснат от въздуха хиляди ваксинални примамки, като над населените места ще бъдат пропускани водоемите. 

Ваксиналните примамки са с формата на кубче с размери 2х3х2 см. и са със специфична миризма, която привлича хищниците. Животните се ваксинират против бяс чрез изяждане на примамката. На един квадратен километър се изхвърлят по 20 броя ваксинални примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Мястото на всяка пусната от самолетите ваксина се отбелязва с помощта на GPS-система.

Ваксинацията е част от Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, която е разработена от БАБХ и всяка година се одобрява от Европейската комисия за съфинансиране.

Ветеринарните лекари препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка, ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт е добре да се извърши консултация с лекар.

Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни. Домашните животни е препоръчително да се държат затворени или на повод (за кучетата), за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!