Димитровденски събор организират по повод 830 години от въстанието на Петър и Асен във В.Търново

08:58, 07 ное 15 / Общество 25 161 Topnovini
Днес от 17:00 до 20:00 ч. ще се състои  Димитровденски събор - историческа възстановка на средновековен народен събор, атракции с огън, средновековна музика, занаяти, кухня в двора на църквата-музей „Св. 40 мъченици“. 

В 20:00 ч. ще бъде излъчен отново Аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.  На 8-ми  ноември от 10:00 до 15:00 ч. Димитровденският  събор продължава с историческа възстановка на средновековен народен събор, средновековно въоръжение, занаяти, кухня в двора на църквата-музей „Св. Димитър Солунски“.

В 10.00 часа на същия ден ще бъде прожекцията на филма „Династията на Асенеци“ в църквата-музей „Св. Димитър Солунски“.  От 11:00 ч. започва празнично честване на 830 години от въстанието на Петър и Асен и възстановяването на българската държава със „Стражниците на Търнов“ – адаптиран мини спектакъл и  Тържествено шествие от пл. „Цар Асен І“ до църквата „Св. Димитър Солунски“, където ще бъде представен Театрален спектакъл „Асеневци“ – адаптация, от репертоара на МДТ „Константин Кисимов“, с участието на клуб „Традиция“.

Ще бъде отслужен Благодарствен молебен от Великотърновския митрополит Григорий и ще прозвучат  църковно-славянски песнопения на квартет за църковно-славянски песнопения „Ангелски гласове“ към катедрална църква „Рождество Богородично“. В 14:00 ч. ще бъде  валидиран пощенски блок, посветен на 830 години от въстанието на Петър и Асен и възстановяването на българската държава в Музей „Възраждане и Учредително събрание“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!