Скулпторът Красимир Рангелов ще вае паметника на Данаил Попов в Плевен

17:32, 06 ное 15 / Общество 25 135 Topnovini
Скулпторът Красимир Рангелов ще изработи паметника на знаменития плевенчанин Данаил Попов, съобщиха от Сдружение „Васил Левски“, които са инициатори на идеята.

Изборът за скулптор бе решен от комисия с председател Григор Гошев и членове: проф. Иван Стоянов, арх. Бойко Балтаков, д-р Галина Цветкова, Габриел Георгиев, Панайот Йорданов и Искра Ганева. Според изискванията, монументът трябва да бъде реалистично третиран образ на Данаил Попов, както и да бъде архитектурно адаптиран към избраното място.

В конкурса можеха да участват професионални скулптoри и архитекти. Три авторски колектива участваха с проекти за паметник на Данаил Попов. Освен Красимир Рангелов, който работи с арх. Иво Петров, в конкурса се включиха скулпторът Иван Атанасов с арх. Лазар Лазаров и Убавка Тончев и Костика с арх. Красимир Попов.

По регламент, авторите, спечелили конкурса , следва да сключат договор със сдружение „Васил Левски” за реализация на проекта в определения срок.

Припомняме, че през февруари тази година Общинският съвет в Плевен излезе с решение за изграждане на паметник на Данаил Попов, а работата по организацията и събиране на средства се пое от Сдружение и общински комитет ,,Васил Левски“. За набиране на дарения е разкрита банкова сметка в СИБАНК: №BG56BUIB98881044221900 BIC BUIBBGSF

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!