Условна присъда за бившата уредничка на галерията в Нови пазар Марина Персенгиева

12:13, 06 ное 15 / Крими 25 129 Topnovini
Марина Персенгиева бе осъдена на три години лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок. Това е отсъдил Апелативният съд във Варна, съобщиха от Апелативната прокуратура.

Персенгиева е лишена и от правото да упражнява определена професия или дейност за срок от три години. Уважен частично беше и гражданският иск на община Нови пазар в размер на 30 330 лева.

Бившата уредничка на Художествената галерия в Нови пазар беше оправдана от Шуменския окръжен съд за присвояване в големи размери. Тя бе обвинена, че е присвоила девет платна на известния български художник Васил Стоилов.

Последва протест на прокуратурата в Шумен, който беше поддържан изцяло от Апелативната прокуратура във Варна. Вчера състав на Апелативния съд осъди условно Персенгиева.

Деветте платна на Васил Стоилов са дарени лично от него на Художествената галерия в Нови пазар през 70 – 80-те години. Галерията е създадена от един от неговите първи ученици – Петър Персенгиев, който е баща на подсъдимата и чието име сега носи галерията в Нови пазар. След като Марина Персенгиева става уредник от 2002 до 2008 год., тя помолила свой познат да направи точни копия на деветте платна с подписа на самия автор, като обяснила, че ги харесва и иска да има копия, които да постави в дома си.

След като копията били направени, Марина Персенгиева заменила оригиналните платна с копията в Художествената галерия, като присвоените картини, оценени на стойност над 40 000 лева, продала на галерия във Варна, която ги препродава на колекционер в София. Малко по-късно колекционерът ги предложил на аукцион, където били продадени на търг. Две от платната на Васил Стоилов софийският колекционер доброволно предал на органите на досъдебното производство и се съхраняват като веществено доказателство в Националната художествена галерия в София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!