Библиотекари от Сливенско преминаха през обучение в РБ ”Сава Доброплодни”

07:55, 06 ное 15 / Общество 25 134 Topnovini
Четири обучения на библиотекари от Сливенска област са проведени в компютърния обучителен център на РБ ”Сава Доброплодни” – Сливен, изграден по програма „Глобални библиотеки – България”, съобщиха от библиотеката. Обученията са по направленията „Информационни и комуникационни технологии - надграждащо” и „Дигитализация. Изграждане на пълнотекстови електронни бази с краеведско съдържание“.

Обученията са организирани по програма „Глобални библиотеки - България“. В проведените 4 курса са обучени 40 библиотекари от Сливенска област - представители на целевите библиотеки от програмата. Всеки курс е с продължителност от 3 дни. В обучението по ИКТ библиотекарите са обучени за работа със скенер и цифров фотоапарат; обработка на графични изображения; създаване на видео филми с Windows Live Movie Maker; запис на DVD диск с филм; създаване на брошури и рекламни материали с MS Publisher; запознати са със системата за Е-обучение - принципи на работа, въведение в интерфейса, създаване на потребителски профил, избор на курс и др. В обученията по направление „Дигитализация. Изграждане на пълнотекстови електронни бази с краеведско съдържание“ библиотекарите са запознати с основните етапи в процеса на дигитална конверсия на печатните издания – сканиране, разпознавеане, корекция, форматиране и архивиране, както и с представянето на дигитално съдържание в Internet. Обученията в РБ „Сава Доброплодни“ се провеждат от висококвалифицирани специалисти по методика, учебен план и помагала специално разработени за избраните теми. Обучението по направление „Дигитализация. Създаване на пълнотекстови електронни бази с краеведско съдържание“ се извършва по издаденото през 2014г. практическо ръководство „Дигитализиране на книжовното наследство в българските библиотеки” с автори д-р Росица Петрова и д-р инж. Димитър Василев.

С организираните обучения Фондация „Глобални библиотеки-България” има за цел да подкрепя дейността на обучителните центрове изградени по програма „Глобални библиотеки-България“ за постигане на устойчивост в две посоки – системни обучения за библиотечни специалисти за придобиване на по-задълбочени знания и практически умения по различни направления от библиотечната и информационна дейност и от друга – за налагането на обучителните центрове като място за неформални обучения на гражданите, чрез изграждането на партньорства с други сродни организации и институции.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!