Предстои съдът да се произнесе по делото за „Бакарди“

20:20, 05 ное 15 / Крими 25 242 Topnovini
В Административния съд в Добрич днес се гледа делото за разширяването на клуб „Бакарди“. След като  Върховният административен съд разпореди да продължат съдопроизводствените действия по двете дела, заведени от сдружение "Гражданско общество за Добрич" и областния управител на Добрич, те бяха обединени в едно.

Жалбите са срещу решение на Общинския съвет, с което в имота се обособяват два нови парцела - 4417 квадратни метра за литературния музей и 641 квадратни метра към близка двуетажна сграда на частно дружество. От сдружение "Гражданско общество за Добрич" смятат, че така се създават пречки за възприятието на целия площад пред дома-паметник на Йордан Йовков - емблематична сграда в града. ВАС счете за основателна и жалбата на областния управител д-р Маргарита Новоселска, след като с определение на местния съд бе оставена без разглеждане. Според областния управител, държавата е непосредствено засегната с предвижданите изменения на подробния устройствен план на терена пред литературния музей. В архива на областната администрация са установени актове за държавна собственост за част от терена.

Детелина Симеонова от сдружение "Гражданско общество за Добрич" поиска да бъде отменено от съда решението на Общинския съвет, тъй като за същото има друго решение, чиито мотиви са със силата на присъда. Тя подчерта, че с решението на ОбС се нарушава член 140 от Конституцията, според който управлението и използването на общинската собственост трябва да е в полза на териториалната общност. В случая решението е по заявление на частно лице и не защитава териториалната общност, посочи тя. Юрисконсултът на областна управа посочи, че счита решението на Общинския съвет за незаконосъобразно, тъй като не е представено, че има съгласие от съсобственика на имота – държавата.

Според юриста на Общински съвет Юлия Отузбирова , подадената жалба от сдружението е недопустима, а тази на областния управител не е подадена в срок. Тя поиска да се прекрати производството, а жалбите да се оставят като неоснователни.

Представителят на Окръжна прокуратура Свилена Костова предложи решението на Общински съвет да се отмени, като незаконосъобразно.

Предстои в едномесечен срок съдията по делото да се произнесе с решение.   

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!