"Будапеща гостува на Русе" чрез нова изложба в Художествената галерия

14:51, 05 ное 15 / Култура и наука 25 124 Topnovini
„Будапеща гостува на Русе“ - под това мото стартира изложбата на българските художници и приложници от Унгария, която е в рамките на Дните на Канети в Русе. Изложбата бе открита от зам.-кмета по хуманитарни дейности Иван Григоров и Мариан Савов – директор на ОП „Русе арт“, съобщава през центърът на Община Русе.

Самата изложба се казва „ДИАЛОГ ІІІ“ и е  организирана  със съдействието на Български културен форум и Българското самоуправление в Унгария, Будапеща. Българската общност в Унгария притежава сериозен интелектуален потенциал, който представлява културните ценности на българската националност. Важен принос за това имат Групата на българските художници, живеещи и работещи в Унгария и техните многобройни самостоятелни и общи изложби в Унгария и чужбина. 

Самата група е образувана през 1999 г., като част от дружество „Български културен форум“. Общото между всички творци е българският им произход и художественото им образование, което са получили в Унгария или в България. Всички те са пряко свързани и с двете страни, а в творбите им са преплетени елементи и на двете национални култури. С творческата си работа те допринасят за обогатяването не само на културите на двете държави, но и на общата европейска култура.

В  русенската Художествена галерия са изложени творбите на 15 художници и приложници. Това са: Миролюба Гендова, Ненко Балкански, Женя Бозукова, Мария Тури Чюргеи  и Ангел Радуков – живопис. Антони Дончев и  Огнян Кожухаров – скулптура, Боряна Конц-Маевска, Милена Владимирова и Естер Кнейс – текстил, Клаудия Орос – сценография и костюми, Петър Лукач –архитектура и графика, Жужанна Естер Кожухаров – анимация, Росен Русев – графика и Марина Саренчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!