„Дръзки” стана първият български кораб, включил се в учение на НАТО в Атлантическия океан

11:08, 05 ное 15 / Общество 25 111 Topnovini
„Дръзки” от състава на военноморска база Бургас стана първият кораб от Военноморските сили на Република България, който участва в учение в Атлантическия океан, съобщиха от ВМС.

Фрегатата се включи в “TRIDENT JUNCTURE’15” – най-мащабното учение на Алианса за демонстриране на способности от 2002 г. до сега. В него участват представители на Сухопътни войски, Военновъздушни сили и Военноморски сили от страните – членки на НАТО, партньорски нации и международни организации. Над 36 000 участници от повече от 30 съюзнически и партньорски държави провеждат учението на територията на Италия, Португалия, Испания, Канада, Норвегия, Германия, Белгия и Холандия, както и в райони на Средиземно море и Атлантическия океан. То има за цел да провери способностите на силите на НАТО и неговите партньори за отговор на кризи.

От 21 октомври започнаха действията на море на тактическата група, в чийто състав освен фрегата „Дръзки” плават и фрегати от ВМС на Италия, Турция, две фрегати на Германия.

В сложна метеорологична обстановка, под командването на флагманския кораб на Втората постоянна корабна група на НАТО SNMG 2 – фрегата „Хамбург” от ВМС на Германия, се изпълниха задачи по съвместно маневриране, отразяване на атаките на подводен, надводен и въздушен противник, както и конвоиране на търговски кораб. Тези съвместни действия имат за цел да се постигне оперативно сглобяване на корабната група на море.

На 25 октомври, в продължаващата сложна метеорологична обстановка, се проведоха две основни мероприятия с фактически действия от екипажа на фрегата „Дръзки”. Първо беше отработено приемане и предаване на течни товари на ход. След това групата за проверка на кораби от състава на екипажа на фрегатата отработи разписанието по качване, осигуряване на периметъра и претърсване на кораб нарушител.

Кулминацията на този етап беше на 29 октомври, когато се проведе сложно тактическо маневриране на всички корабни групи и въздушно заснемане по време на изпълнение на тактически задачи.

На 1 ноември корабната група премина пролива Гибралтар и се насочи за заемане на следващия район за провеждане на учението в източната част на Атлантическия океан. Учението продължава до 6 ноември тази година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!