Йордан Йорданов: Искам да върна Добрич на картата на България

21:22, 04 ное 15 25 1406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новият кмет на Добрич Йордан Йорданов пред Topnovini.bg часове преди да положи клетва: 

-  Г-н Йорданов, бихте ли се представил!

- Йордан Тошков Йорданов, на 28 години. Родом съм от Добрич, израснал съм в града. Основното си образование съм завършил в ОУ „Хан Аспарух“, а средното – в ПМГ „Иван Вазов“. През времето, когато завършвах гимназия, бях състезател по тенис на корт. Последните две лета, преди да завърша ПМГ, бях тенис инструктор в Албена. След това кандидатствах в УНСС – София. Там завърших икономика. Работих за „Хиполизинг“. Тук ще вмъкна, че със съпругата ми, се запознах в гимназията. Аз учех в ПМГ, а тя в Хуманитарна гимназия. Тъй като съм започнал училище от 6-годишен, когато аз бях първи курс в университета, тя завършваше гимназията. Трудно преживях тази една година, защото друго е любов от разстояние. След това заедно продължихме следването. Когато тя дойде в София, заедно заминахме на бригада в САЩ за едно лято, поработихме там, върнахме се. Тогава казах, че виждам бъдещето си там. Малко след това, като завърших, бяхме си подготвили документите, кандидатствахме, приеха ни със стипендии в университет в САЩ. Тя трябваше само да се прехвърли, тъй като нямаше време да завърши в България. Така една голяма част от развитието ми беше там. Успях да работя за големи фирми – първо в една за лизинг и финанси, впоследствие си намерих работа в Bank off America, а след това в JPMorgan. Там едновременно учех и работех. Баща ми се разболя и трябваше да вземем решение дали да останем там или да се приберем. Взехме решение да се върнем в България, тъй като е казано, че камъкът си тежи на мястото. Това се случи през лятото на 2012 г. След това се занимавах със семейния бизнес, а от края на миналата година бях зам.-областен управител на област Добрич. Първото нещо, което направих, когато се върнах в Добрич, бе, тъй като съм израснал в квартал „Добротица“, а баба ми и дядо ми живееха в кв. „Балик“, ми бе интересно да видя какво се е променило. В рамките на три месеца, докато изтърпя този културен шок, обикалях града и установих, че всъщност нищо не се е променило от времето, когато съм излязъл от града, най-вече - в кварталите.

- Това ли е едно от нещата, които Ви накараха да се насочите към политиката, към администрацията?

-  Аз винаги съм казвал, че кметът не би следвало да е административното лице на една община. Той трябва да е лидерът и човекът, който на място решава проблемите на хората. Не се виждам, като такъв тип администратор. По-скоро виждам себе си сред хората и там, където мога да помогна реално. Разбира се, с моя екип, защото един кмет реално не струва нищо без екипа си.

-  Какво Ви мотивира да се кандидатирате за кмет на Добрич?

-  Обичам предизвикателствата. Няма да крия, че това беше едно огромно предизвикателство пред мен и моя екип. По-голямото предизвикателство обаче е да видим как можем да променим нещата. Интересното беше, че много хора казваха, че изборът е предрешен, че се знае кой ще е кметът на Добрич. Въпреки всичко, аз вярвах, че има шанс за промяна. Мотивацията ми са, преди всичко, моите деца. В крайна сметка, те ще живеят тук през следващите поне 20 години.

-  Изборите отминаха, резултатът е ясен. През тези няколко дни след балотажа, успяхте ли вече да започнете работа?

-  Въпреки трудностите, като физическо и психическо натоварване, още на следващия ден, след балотажа, с моите колеги започнахме да обикаляме местата, където сме били по време на кампанията – на пазара,  в кварталите, в малки предприятия. Хората, разбира се, го приеха много положително. Това беше едно от обещанията, които спазих още в първия ден. Така, както обещах и преди изборите, аз няма да се променя и ще продължа да се срещам с хората. През следващите месеци и години аз ще бъда сред хората.

-  В този смисъл, има ли ноу-хау от местните власти в САЩ, което ще привнесете в работата си като кмет на Добрич?

-  Има доста неща. Може би, това е едно от тях – начинът на кампанията.  В САЩ има мит, че, когато човек иска да се кандидатира за президент, ако не стисне поне три милиона ръце по време на предизборната кампания, той дори не трябва да се кандидатира. Там начинът на правене на политика е много по-различен от този у нас. Там трябва да си истински сред хората, да говориш с тях и да няма тази дистанция между политик и гражданин, защото, в крайна сметка, и политиците са хора. Трябва да се покаже едно друго лице. Мисля, че ние успяхме да го покажем и продължаваме  по този начин. Кампанията ни не беше ориентирана толкова към медиите, а по-скоро към хората. Срещнахме се наистина с много хора, хиляди, изслушахме ги. Не успяхме да стигнем до всички, но мисля, че през следващите четири години ще успеем.

-  Имахте ли разговор с досегашният кмет Детелина Николова след балотажа?

-  Мисля, че беше съвсем нормално да се срещнем. Това, че сме били опоненти, не значи, че не можем да си говорим. Благодарих й за това, което е направила досега. Вярвам, че ще работим заедно занапред, тъй като тя остава общински съветник. Държа и на нейното мнение.

-  Кои са първите стъпки, които Ви предстоят след встъпване в длъжност?

-  Първите стъпки са да има приемственост. Това, което говорихме по време на цялата кампания, е, че нямаме никакви намерения да правим т.нар. политическа чистка. Аз съм го казвал и преди – в администрацията работят достатъчно добри професионалисти, за да може тя да функционира и без кметът да е на място. Така че, искам да успокоя всички, че нямаме намерение да правим масови уволнения и т.н.Колкото до политическия кабинет, смятам, че съвсем нормално е да има смяна на зам.-кметове, на хората, които са на политически длъжности, които всъщност показват как ще развиваш ти града и твоята политика. 

Една от първите задачи е да се възложи одит, най-вероятно от външен одитор. Той ще е върху това как се изразходва бюджетът на общината, върху обществените поръчки и директните договаряния.

-  Има ли вече яснота кои ще са лицата във Вашия екип?

-  Яснота има, но, знаете, както при всеки преход, нещата се случват малко по-бавно. В първите две-три седмици ще започнем да лансираме хората, които имаме като предложения. Тук искам да вметна, че ние не държим да назначаваме политически лица. Моето виждане е, че трябва да са експерти и професионалисти. Може да не е член на партия, но да се ползва с добро име в обществото. 

-  Едно от първите неща, които неминуемо ще трябва да направите, е подготовката на бюджета за следващата година. Предвиждате ли промяна в неговата философия, в неговата насоченост?

-  Моето лично мнение е, че при подготовката на бюджета трябва да съберем експерти, да го направим максимално прозрачно, да бъдем отворени за обсъждане с  граждани и професионалисти. Все пак, това са нашите данъци и такси. Затова трябва да го разработим максимално прозрачно и публично. Искам да направя едно уточнение – според мен не е нормално в предизборна кампания, точно преди балотажа, Общината да пуска обществена поръчка. Трябва да видим по какъв начин може да бъде спряна, поне пауза да има, за да могат да се изчистят нещата, ако това се налага, и тя да бъде по-ориентирана към местните фирми. Винаги съм казвал, че тези обществени поръчки позволяват да се правят позиции – по дейности, по квартали, като за всяка една позиция могат да кандидатстват различни фирми. По този начин ще търсим възможност да стимулираме местния бизнес, да могат местни фирми да кандидатстват, а не да се отказват, защото предварително се знае кой ще спечели дадена поръчка. Ако може една поръчка да се раздели на пет позиции, то пет различни фирми ще имат шанс да спечелят.

-  Какво ще е отношението Ви към вече разработените проекти на Община Добрич?

-  Разбира се, че ще има приемственост. Ще работим за усвояването на абсолютно всички проекти, които можем. Както на такива, които са направени вече, така и на такива, които още не са направени. През следващия месец ще направим пълен анализ на това, което е предвидено като проекти, на това какво е направено и ще предвидим нови такива, за да можем да се възползваме максимално от еврофондовете, а не да чакаме последни срокове. Много важен проект е водният цикъл. Там няма да има никакво отстъпление. Чакам да отмине цялата еуфория покрай изборите и полагането на клетва от кмета и общинските съветници, за да тръгна към София, да се виждам с министри, тъй като Добрич трябва да е приоритет при усвояването на средствата по новите европейски програми, и по-специално за водния цикъл. Надявам се, напролет да можем да започнем да изпълняваме проекта за водния цикъл.

-  В този смисъл, ще разчитате ли на подкрепата на вицепремиера Меглена Кунева и на държавното управление, въобще?

-  Достатъчно добре съм показал, че съм консенсусна личност, и ще разчитам, освен на нея, и на цялото правителство. Ще разчитам и на г-жа Кунева, и на г-н Борисов, и на съответните ресорни министри, на абсолютно цялото правителство. Искам да върна Добрич на картата на България, да се знае, че Добрич е в България и никой да не забравя това.

- Пъстър е новият Общински съвет, няма монолитно мнозинство. Как предвиждате да работите с него?

- Всички колеги на първо място трябва да знаят и да не забравят, че хората ни избраха. Те са гласували доверие на всеки един от общинските съветници. Работата ни трябва да е насочена изцяло и само за града. Надявам се, че няма хора, които преследват личен интерес. Интересът трябва да е общ. По време на разговорите ни досега не съм срещал някой, който да каже, че няма да има диалог между нас, че няма ди ни подкрепя. Мисля, че ще сформираме едно добро мнозинство. Разбира се, ще има дебати, дори публични дебати. Аз очаквам хората да проявят гражданска позиция, да посещават, когато могат сесиите, да дават предложения. Но, за момента съм убеден, че няма да имаме проблем с дискусиите, с важните решения, които трябва да бъдат приети. Съвсем логично е, че ГЕРБ и Реформаторския блок на национално ниво си сътрудничат, но не виждам никакъв проблем, на местно ниво, когато става въпрос за нашия град, да си сътрудничим повече партии. Тук каузата е надпартийна, тя е една – да има видимо промяна и хората да я почувстват. Да имат по-високи доходи, да имат работа. Те не искат много неща, искат малко неща. Намерението ни е да започнем от малките неща.

- Младостта ще бъде ли позитив в работата Ви?

- Много хора ми се обадиха и това, което чух от тях, беше много позитивно. Надеждата е в младите хора да променят нещата. Има млади градоначалници на български градове, които са успешни – и Стара Загора, и Бургас и други. Вярвам, че младостта ще е в плюс. Енергията, която имаме, хъсът ни за работа, само може да мотивира моя екип.

- Как виждате Добрич след 4 години?

- Едно хубаво европейско градче, да има лице, да има достатъчно работни места, достатъчно млади хора. И, не на последно място, да върнем децата от чужбина. Макар и малко във фантастиката, моите очаквания са много по-големи - да имаме прекрасни детски площадки, прекрасни междублокови пространства, всичко да е по европейски стандарт, в т.ч. и работната заплата. Да, малък е периодът, затова се старая да съм реалист, а не фантастик.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама