30 години от създаването на спектакъла "Звук и светлина" ще отбележи В. Търново

16:49, 04 ное 15 / Общество 25 102 Topnovini
Чехи, участвали в създаването на неповторимото шоу „Царевград Търнов – звук и светлина“, пристигат във Велико Търново 30 години след премиерата на аудио-визуалната програма.

Инж. Иржи Черни, Олга Подземска, Карел Цврк и Петер Маноушек са част от българо-чешкия екип, ръководен от режисьорите Въло Радев и Яромир Хник реализирали спектакъла.

Те ще гостуват на Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“ и старата столица този уикенд, когато ще се отбележи юбилея на програмата и 830 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава.

Инж. Иржи Черни, Олга Подземска и Карел Цврк са от чехословашкия център за изобразителни изкуства „Арт центрум“ разработил и реализирал в продължение на 5 години програмата „Звук и светлина“.

Петер Маноушек, заедно с баща си Рудолф Маноушек и скулптурката Кветослава Маноушкова е създател на шестте уникални камбани за шоуто, монтирани на крепостта Царевец.

Аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ е излъчен за първи път на 16 ноември 1985 г. по повод 800-годишнината от въстанието на Асеневци.

При премиерата шоуто е с продължителност 8 минути. След това се доразвива и обогатява с нови светлинни и звукови елементи до 21 минути. Спектакълът е окончателно готов през 1998 година и в този си вид до днес е излъчван над 5000 пъти.

По повод 30 години от създаването на програмата „Царевград Търнов – звук и светлина“ за всички граждани и гости на Велико Търново уникалното шоу превърнало се в емблема на града ще бъде излъчено на 6 ноември 2015 г. (петък) от 20,30 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!