Шефът на полицията в Царево и разследващ полицай са наградени за опазване на дивата природа

11:19, 04 ное 15 / Общество 25 168 Topnovini
Две награди за предотвратяване на престъпления срещу дивата природа получиха служители на Областната дирекция на МВР – Бургас, похвалиха се от там. Това са началникът на РУ – Царево старши инспектор Красимир Киров и старши разследващият полицай Рени Пеева.

Красимир Киров е допринесъл за образуването на 15 досъдебни производства за незаконна сеч и незаконен лов на дивеч, като при по-голяма част от тях разследванията са приключили с присъди на Районен съд - Царево.

Пеева е допринесла за прекратяване на незаконното държане на екземпляри от защитени видове от дивата фауна, осъществено от британския гражданин Ян Рос Фредрик, за което същият получил от Бургаския окръжен съд шест месечна условна присъда и глоба от 5000 лв.

Награждаването е част от кампанията „Аз пазя горите и орлите на България“, организирана от Изпълнителна агенция по горите и българско дружество за защита на птиците в рамките на проект „Горите на орела”, финансиран по програма Life+ на Европейския съюз.

Целта на кампанията е да постави фокуса на обществения интерес върху престъпленията срещу природата, да стимулира и професионалистите, и обикновените хора да обръщат повече внимание и да бъдат по-будни, когато станат свидетели на посегателства срещу природата.

Международната търговия с диви животни и растения е един от основните фактори за бързото намаляване на много видове от флората и фауната. Причината за това е, че по правило тя е насочена към едни от най-атрактивните и по тази причина най-застрашени от изчезване техни представители, които често се срещат в ограничен брой. Ежегодно негови жертви стават над 10 милиона растения, животни, техни части и производни. Годишният оборот на незаконната търговия с растения и животни възлиза на около 22,1  милиарда долара (по данни от 2009 г.). По различни конвенции за защита на видовете влизат над 13 000 различни видове птици и бозайници, около 6000 вида влечуги и риби, стотици хиляди видове безгръбначни и повече от 25 000 вида растения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!