Списък с намеренията на правителството, които провокираха протеста на служителите в МВР

18:31, 03 ное 15 / Общество 25 107 Topnovini
Правителството има намерение да ореже разходите по социални придобивки и на служители в Министерството на отбраната, Националната служба за охрана, Държавната агенция „Разузнаване“ и ДАНС.

Списък на готвените промени:

Допълнителни възнаграждения

Проектобюджетът отменя допълнителното възнаграждение от 2 на сто върху основното месечно възнаграждение за всяка година стаж. В момента работещите в силовите структури получават допълнителни пари, но не повече от 40% от заплатата си. Промяната ще засегне работещите в МВР, МО, ДАНС, НСО и разузнаването.

Всички начислявани досега допълнителни възнаграждения за стаж на работещите в МВР, МО, ДАНС, НСО, разузнаването и на надзирателите ще бъдат включени към основните им заплати -  остават досегашните, но няма да се трупат нови.

Допълнителни пари за храна

Размерът на допълнителните пари за храна до момента се определяше от ръководителя на всяко ведомство. Проектът за бюджет предвижда това да се прави вече централизирано в закона за държавния бюджет за всяка година. Допълнителните пари ще продължат да не се облагат с данъци.

Платен годишен отпуск

Платеният годишен отпуск за служителите в МВР, МО, НСО, ДАНС и разузнаването се намалява от 30 на 20 работни дни.

Обезщетение при напускане

В момента служителите в силовите структури получават по една заплата за всяка прослужена година при прекратяване на служебното правоотношение. Законът поставя таван – до 20 заплати.

Проектът предвижда намаляване наполовина – до половин заплата за всяка прослужена година и не повече от 10 заплати общо.

Председателят на ДАНС е получавал по 75% от заплатата си за всяка прослужена година – проектът го приравнява на всички останали.

Обезщетение по здравословни причини

Когато служителите са работили над 10 години и служебното им правоотношение е прекратено по здравословни причини, те получават не по-малко от 15 заплати. Проектът ги намалява на 10.

Когато стажът е по-малко от 10 години, в момента служителите получават 10 заплати, а проектът предлага да са 5.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!