Двама кандидат-кметове с обща жалба за касиране на вота във Варна

09:43, 03 ное 15 / Политика 25 88 Topnovini
Двама от кандидатите за кмет на Варна на отминалите местни избори подписаха обща жалба за касиране на резултатите от вота, съобщиха за Topnovini.bg от МК "Живот за Варна", издигнала кандидатурата на Данаил Папазов за кмет на града. Въпреки заявката на другите двама – Чавдар Трифонов, издигнат от МК "Реформатори и патриоти – Решението за Варна“, и на кандидата на ПП АБВ Миглена Темелкова, на финала подписи положиха Анелия Клисарова, независим кандидат за кмет, издигната от Инициативен комитет и подкрепена от БСП и "Екогласност“, и Данаил Папазов, кандидат за кмет от МК "Живот за Варна“.

Късно снощи Чавдар Трифонов и Миглена Темелкова се отказаха от първоначалните си заявки да сезират съда за нередности при преброяването и отчитането на гласовете от местния вот на 25 октомври. Причините за отказа да подпишат жалбата и да не участват в пресконференция, съгласувана предварително с тях и насрочена за 10 часа днес, остават неясни.

За разлика от тях жалбата, която беше внесена тази сутрин до Административен съд - Варна, подписа Николай Недков, кандидат за общински съветник от листата на "Реформатори и патриоти – Решението за Варна“.

В жалбата се настоява решенията на ОИК Варна за избор на кмет и разпределението на мандатите в Общинския съвет да бъдат обявени за недействителни, както и за спиране на изпълнението им. В текста се твърди, че "обжалваните решения са незаконосъобразни, постановени при допуснати съществени нарушения в организирането на изборния процес, провеждането на изборите и неправилно отчитане на изборните резултати. Това е довело до опорочаване на вота и промяна на действителния изборен резултат за кмет и общинска избирателна квота, разпределение на мандатите по листи“, пише в жалбата.

В нея подробно са описани десетките нарушения, които са допуснати при организацията, преброяването и отчитането на вота. Посочено е, че броят на гласувалите лица за кмет на общината и за общински съветници, съобразно избирателните списъци, не съответства на сбора на сгрешените, действителните и недействителните бюлетини.

След приключването на изборния ден резултатите са били подправяни и коригирани, не по предвидения от закона ред. Според записаното в обединената жалба всички тези корекции и добавки водят до съществена промяна в изборния резултат, и то винаги и само в полза на ГЕРБ, и са в ущърб на други кандидати за кмет и общински листи.

"Започнах тази кампания с ясното съзнание, че българите, варненци и всички хора имат право да определят какво и как трябва да се случва и в държавата, и в града ни. Надявах се на тези избори да пречупим апатията им, да пречупим отказа им да гласуват. Убеждавах ги, че от всеки от тях нещо зависи. Много хора наистина решиха, че са важни, излязоха, гласуваха и дни наред след това ми се обаждат, искат среща с мен, казват – гласувахме, а това не е отразено в протоколите. Питаха защо. Заради всички тях подписах тази жалба. Подписах я, защото продължавам да смятам, че от гласа на всеки един нещо зависи. Така аз разбирам демокрацията и гражданското общество, което всъщност трябва да е главният управляващ“, каза проф. Анелия Клисарова.

"Подписах жалбата заради накърненото чувство за справедливост на хиляди хора, които гласуваха и повече няма да пожелаят да участват в уговорени мачове. На изминалите местни избори бе опорочен един от ключовите инструменти на демокрацията. Сега съдебната система остана като последна предпазна мярка пред продуцирането на еднолична власт. Надявам се да дадем сигнал към всички в страната, които са готови да махнат с ръка, докато някой узурпира властта. Тя се полага на народа, а не на върхушката, окупирала средствата на държавата“, заяви Данаил Папазов.

На въпроса как си обясняват защо другите двама кандидати, изявили готовност да подпишат жалбата за отмяна на изборните резултати, Клисарова и Папазов коментираха, че отговора трябва да дадат Чавдар Трифонов и Миглена Темелкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!