Учениците от СОУ „Вичо Грънчаров” учредиха младежки червенокръстки клуб

07:54, 03 ное 15 25 147 Topnovini
Клуб „Българския младежки Червен кръст” учредиха учениците от СОУ „Вичо Грънчаров”, съобщиха от кметската администрация в Горна Оряховица.

По този начин учениците – доброволци с ръководител Даниела Кенарева се включиха в международното младежко червенокръстко движение, от което Българският младежки Червен кръст е неразделна част. 

Това е и най-голямата младежка неправителствена организация на територията на Република България. Чрез своите доброволци в цялата страна и посредством своите програми за обучение, дейности и услуги, БМЧК приобщава децата и младите хора към хуманитарните ценности и принципи, работи за намаляване на социалната и здравната им уязвимост, извършва застъпничеството за подобряване на благосъстоянието им и насърчава толерантността и недискриминацията.

Учениците от СОУ ”Вичо Гръначров” са готови да спазват седемте основни принципа, които обединяват милионите служители, членове и доброволци на Червения кръст и Червения полумесец по света: хуманност; безпристрастност; неутралност; независимост; доброволност; единство; универсалност;

Основните дейности, на които ще се акцентира са превенция на насилието сред деца и младежи,чрез серия от ателиета за права на детето и управление на конфликти, благотворителни кампании, превенция на зависимости, СПИН и полово предавани инфекции, превенция на сексуално-рисково поведение, обучения за връстница – презентатори по здравна просвета, промоция на здравословно хранене и начин на живот, репродуктивно здраве; обучение по Първа помощ в училища чрез подход „връстници обучават връстници”, ученически екип по първа помощ, младежки аварийни екипи – МАЕ.

След обученията, които ще преминат младите червенокръстци, ще започнат участия в акциите на БМЧК в страната. Каним всички млади хора, които искат да се станат доброволци, да се присъединят към дейностите на клуба към СОУ ”Вичо Гръначров”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!