Светльо Витков и Венци Мицов: София няма нужда от химн, а от много работа

16:06, 02 ное 15 / Политика 25 155 Topnovini
Две нови и интересни попълнения в Столичния общински съвет ще бъдат музикантите от "Хиподил" Светльо Витков и Венци Мицов като представители на "Глас народен".

Любимците на публиката влизат в съвсем ново амплоа, с което много от почитателите им трудно ще свикнат. Всъщност двамата споделят, че отдавна работят последователно, за да станат част от промяната на София и да защитят интересите на обикновените граждани.

"Влизането ни в СОС, което мнозина определят като изненада, всъщност е резултат от 4-годишна ежедневна работа. Това, че ни няма по медиите не означава, че не работим, напротив – само за последните 8 месеца сме внесли над 30 законодателни инициативи в Народното събрание и Министерския съвет, присъствали сме на заседания на комисии и се борим за това да защитаваме интересите на хората, които ни гласуват доверие", разказа пред София Topnovini.bg Венцислав Мицов.

Фронтменът на "Хиподил" Светльо Витков влезе в политиката като на шега през 2011 г., когато се кандидатира на президентските избори. Не на шега обаче за него гласуваха 57 000 души. "Глас народен" участва и в предсрочните парламентарни избори, когато резултатът му беше близо 50 000 гласа. Коментарите в медиите тогава бяха, че Витков се кандидатира с идеята да достигне 1% от гласовете на изборите, което гарантира държавна субсидия.

На местните избори тази година "Глас народен" получи 3,56% от гласовете на софиянци, с които изпревари две парламентарни партии - НФСБ и "България без цензура". Така "Глас народен" вкарва в СОС двама общински съветници - Витков и Мицов, които са се зарекли да са коректив на останалите. Може ли обаче двама да бъдат коректив на 59 общински съветници?

"Не само, че може, но ще бъдем коректив", категоричен е Витков. "Важно е да кажем, че ще подкрепим всяка инициатива, която е в интерес на гражданите на София и ще дадем прозрачност относно изразходването на средства по обществени поръчки", обясни музикантът.

И двамата са единодушни, че столичани не се вълнуват толкова от геополитиката, а от градинката пред блока, местата за паркиране, закъсняващия градски транспорт, които са малка част от проблемите в София.

"Нашата основна задача е да създадем връзката между гражданите и общината, да ги запознаваме с това, което се случва там, какви решения се взимат и какви предстоят да бъдат взети. В конкретика - основните проблеми в София са трафика, междублоковите пространства, осветлението, детските площадки, липсата на достатъчно места за паркиране, качествените ремонти на улиците, местата в детските градини", посочи Витков.

Въпрекия добрия резултат за "Глас народен" и двамата не скриха възмущението си от цялостното провеждане на местните избори. Споделят, че  хакерската атака срещу сайта на ЦИК в деня на изборите е опит за саботаж на референдума.

"Всичко, което се случи на първия тур на изборите е най-сериозния аргумент за това, че електронното гласуване трябва да се случи. През 2015 година хора с чували да спят три дни затворени като заложници на избирателната ни система, е повече от ужасяващо. "Глас народен" е първата партия, която настоя за въвеждане на електронното гласуване с аргументи и конкретни предложения. Освен това, хакването на сайта на ЦИК беше демонстрация за това, че уж електронното гласуване няма да е сигурно. Истината е, че тези сайтове просто не са добре подсигурени", убеден е Мицов.

На финала няма как да не ги попитаме защо двама музиканти решават да влязат в политиката, където винаги има риск да се играе "мръсно".

"Политик не е професия. Зад нашия успех седят 4-годишни ежедневни усилия и волята за промяна на над 50 000 избиратели, припознали се в Глас Народен", смята Светльо Витков.

"И още нещо – не политиката е компрометирана, компрометирани са политиците, които са били във властта и я ползват за лични облаги", допълни Венци Мицов.

На шеговития въпрос дали биха написали химна на София музикантите отговориха сериозно:

"От химн няма нужда, има нужда от много работа".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!