Млади русенски учени се запознаха с възможностите за професионално развитие чрез мрежата EURAXESS

14:03, 02 ное 15 25 103 Topnovini
Русенският университет стана домакин на пътуващата презентация на мрежата от центрове за мобилност на учени EURAXESS, съобщават от учебното заведение. 

В интерактивен автобус и две шатри специалисти представят запознават интересуващите се млади учени с възможностите за професионално развитие в европейските държави. На семинар в Корпус 2 на университета участници в международни изследователски проекти споделяха опита си от пътуванията и срещите с колеги от други висши училища в Европа.

„Русенският университет е контактна точка на мрежата EURAXESS вече 10 години. Тогава ние бяхме едно от първите висши училища, които се включиха в тази мрежа“, заяви ректорът чл.-кор. проф. Христо Белоев при откриването на събитието. 

Светлана Димитрова, EURAXESS координатор в Софийския университет, представи направленията, в които работят тя и нейните колеги в подкрепа на мобилността на младите учени – наемане на персонал, организиране на престоя на съответния учен и неговото семейство, информация за Хартата на европейските учени и Кодекса на поведение за наемане на учени, интерактивни уеб-услуги и др. EURAXESS е мрежа от над 300 центъра в 40 европейски страни. Експертите предоставят информация и съдействие на мобилните изследователи и високо квалифицираните специалисти. 

Интерактивният автобус, паркиран пред Корпус 2, включва информационни терминали, на които изследователите могат да разгледат уебсайта на EURAXESS и да качат автобиографии. Професионален фотограф снима желаещите да подготвят свое CV, което да използват за кандидатстване в мрежата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!