Започват профилактични изследвания срещу болести по животните в Пловдивско

14:37, 31 окт 15 25 494 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Задължителната профилактична програма срещу болестите по животните започва от днес в Пловдивско, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Ще бъдат взимани кръвни проби за лабораторни изследвания за болестите бруцелоза, лептоспироза, заразен епидидимит по кочовете, сап и инфекциозна анемия по конете.

В рамките на изпълнението на Държавната профилактична програма ще бъдат изследвани близо 1.2 млн. проби, в това число над 1 млн. проби от дребни и едри преживни животни и над 15 хиляди проби от свине за заболяването бруцелоза. Над 72 хиляди проби от едри преживни животни ще бъдат изследвани за лептоспироза, над 12 хиляди за заразен епидидимит по кочовете и близо по 4 хиляди проби от коне за САП и инфекциозна анемия по конете.

Пробите ще се изпращат на регионален принцип в лабораториите от системата на БАБХ в Пловдив, както и в цялата страна - Благоевград, София, Сливен, Шумен, Велико Търново, Враца, Варна, Хасково, Стара Загора, и в частните лаборатории в София и Сливен. По време на изпълнението на профилактичната програма частно практикуващите ветеринарни лекари трябва да уведомяват официалните ветеринарни лекари за всяка дейност, като дейностите трябва да приключат в рамките на един месец. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама