С изложбата „Памет и Вяра – вградени в камък” музеят приключва проект, посветен на Колю Фичето

10:07, 31 окт 15 / Култура и наука 25 124 Topnovini
С изложба на рисунки Регионалният исторически музей във Велико Търново приключва проект за ученици, посветен на 215 години от рождението на майстор Колю Фичето (1800-1881). В образователната инициатива под надслов „Памет и Вяра – вградени в камък” се включиха ученици от ОУ „Бачо Киро”, СОУ „Емилиян Станев”, Американски колеж „Аркус” и кръжоците и школите от Общинския детски комплекс в града. 

Проектът стартира през април и се проведе на няколко етапа до октомври тази година. През първия етап децата се запознаха с живота и делото на майстор Колю Фичето и посетиха емблематични сгради построени от него – църквата „Свети Никола”, Къщата с маймунката, Ханът на хаджи Николи, църквите „Свети свети Константин и Елена”, „Свети Спас” и музей „Възраждане и Учредително събрание”.

Във втория етап учениците рисуваха посетените от тях възрожденски сгради дело на бележития майстор. От 160 рисунки жури от музейни специалисти в състав д-р Пламен Събев - главен асистент в отдел "Християнско изкуство", д-р Светла Атанасова - главен уредник и д-р Атанаска Стамболийска - уредник в отдел "История на България XV-XIX век",селектира най-добрите 32 творби на млади художници.

Те са представени в изложбата „Памет и Вяра – вградени в камък” която ще бъде  експонирана в музей „Възраждане и Учредително събрание“ от 30 октомври до 30 ноември 2015 г. През целия месец на втория етаж на музея, където е изложбата ще могат да се видят и пет презентации под надслов „Архитектурата е движение, отразено във времето” направени в рамките на проекта от Клуб „Екскурзоводство“ при Общински детски комплекс – Велико Търново. 

Официалното откриване на изложбата „Памет и Вяра – вградени в камък“ бе на 30 октомври в присъствието на  директорите на СОУ "Ем. Станев" - Кина Котларска, ОУ "Бачо Киро" - Владимир Николов, Американския колеж "Аркус" - Петър Иванов, учители по рисуване, ученици и децата от клубовете "Екскурзоводство" и "Роден край" при Общински детски комплекс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!