Танц в тъмнината показва в Пловдив швейцарският хореограф Филип Сер

09:47, 31 окт 15 / Култура и наука 25 214 Topnovini
Спектакъла "Затъмнение" на хореографа Филип Сер ще видят днес и утре пловдивчани и гостите на града на сцената на Дома на културата "Борис Христов". Представленията на уникалния танц в тъмнината, смесица между визуално изкуство и хореография, са на 31 октомври и 1 ноември от 19 и 20.30ч. Билети на цена 10 лв. - в мрежата на Eventim

Когато съвременният танц срещне ограниченията на сцена с четири стени, когато публиката има необичайна перспектива към случващото се, когато изпълнителите използват още едно изразно средство - материя, чрез която рисуват картини с телата си, когато светлина и мрак се срещнат, се ражда спектакълът "Затъмнение" на швейцарската компания CIE PHILIPPE SAIRE.

Хореографът Филип Сер е един от двигателите на развитието на съвременния танц в Швейцария. Той поднася на публиката изцяло ново изживяване, което започва от момента, в който тя бива поведена с фенерче по тъмен коридор, преди да достигне специално изградената сцена с лимитиран брой от 50 места.

От тези позиции, наблюдавайки сцената отгоре, всеки посетител ще се почувства сякаш е седнал на върха на пропаст и гледа непознат и магически свят. Именно такъв е и светът, който Филип Сер създава в "Затъмнение". През 2014 г. спектакълът отпразнува стотното си издание.

В своята същност това е графичен спектакъл - инсталация на пресечната точка между танца и визуалното изкуство, в който Филип Сер се завръща към любимия си артистичен жанр - рисуването. Чрез движенията си танцьорите на практика "рисуват" върху разпръснатия на сцената черен гранулат, създавайки причудливи форми.

Представянето на "Затъмнение" е част от "Dance connected - създаване на капацитет за укрепване и разнообразяване на българската съвременна танцова сцена" - проект на Фондация "Едно за култура и изкуства", който се реализира с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд "Партньорство".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!